Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trumpovi privrženci napadli ameriški kongres

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 01. 2021 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2021 / 18:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trumpovi privrženci napadli ameriški kongres

Trumpovi privrženci napadli ameriški kongres

Trump ne priznava volilnega poraza; med udeleženci napada smrtne žrtve in ranjeni policisti.

Poslopje ameriškega kongresa na Kapitolskem griču v Washingtonu FOTO: Wikipedia

Privrženci predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa so sinoči vdrli v kongresno palačo v Washingtonu in prekinili postopek potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Kot poroča STA, je bilo zasedanje obeh domov kongresa nemudoma prekinjeno, poslanci pa so se zatekli v svoje pisarne.

Sinočnji napad na kongres je prvi po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile, Trumpovi podporniki pa so prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Predsednik Trump je pred dogodkom svoje privržence v nagovoru pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres in odstranijo šibke kongresnike, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Trump namreč ne priznava volilnega poraza proti demokratu Josephu Bidnu in še naprej trdi, da so bile volitve velika prevara, česar pa mu doslej še ni uspelo dokazati. Po nasilnem vdoru v poslopje kongresa je ljudi spodbudil, naj se razidejo, obenem pa je vztrajal, da so mu ukradli volilno zmago.

Napad na kongres zahteval štiri življenja

Vdor v kongres je streznil tudi Trumpu naklonjene medije, ki so izrazili ogorčenje nad nasiljem v ameriški prestolnici. Po navedbah vodje washingtonske policije Roberta Conteeja so v nasilnem spopadu med protestniki in policijo življenje izgubile štiri osebe. Prva žrtev je bila ženska, ki je v bolnišnici umrla za posledicami strela iz policijske pištole. Oblasti niso razkrile njenega imena, po navedbah STA pa ameriški mediji poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in veteranko letalskih sil.

Kot navaja Contee, so na območju okrog kongresne palače umrli še trije ljudje, ženska in dva moška, njihove smrti pa naj ne bi bile povezane z nasiljem. Vsi trije naj bi »doživeli zdravstvene krize, ki so vodile v njihovo smrt«.

V nemirih je bilo ranjenih najmanj 14 policistov

Policija je aretirala najmanj 52 ljudi, od tega 26 na območju kongresa, in sicer zaradi kršenja policijske ure, ki jo je od polnoči po srednjeevropskem času razglasila županja prestolnice Muriel Bowser, zaradi nedovoljenega vstopa in obtožb v povezavi z orožjem. Zaplenila je nekaj kosov orožja in odkrila dve bombi; ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pa pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

V nemirih je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico, kjer so ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek.

Ameriški kongres potrdil zmago Bidna na predsedniških volitvah

Kot še poroča STA, je ameriški kongres danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo zaradi napada včeraj začasno prekinjeno, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev, novi ameriški predsednik pa bo prisegel 20. januarja.

(se nadaljuje)

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh