Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Abu Dabiju ustanovili odbor za medverski dialog

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 08. 2019 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2019 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Abu Dabiju ustanovili odbor za medverski dialog

Skrbel naj bi za izvajanje Dokumenta o človeškem bratstvu, podpisanega februarja letos v Abu Dabiju.

Združeni arabski emirati želijo okrepiti medverski dialog med islamom in krščanstvom. Po navedbah svetovnih medijev so v Abu Dabiju minuli ponedeljek ustanovili »Visoki medverski odbor«, ki naj bi skrbel za izvajanje in širjenje Dokumenta o človeškem bratstvu, ki sta ga 4. februarja letos v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam univerze Al-Azhar Ahmed Al Tayeb.

Naloga odbora bo razviti okvir za zagotavljanje uresničevanja predlogov in ciljev katoliško-islamske izjave. Odbor bo pripravil projekte, ki so potrebni za uveljavljanje dokumenta, sledila bo aktualizacija na območni in mednarodni ravni, člani odbora pa se bodo sestali tudi z verskimi voditelji in odgovornimi pri mednarodnih organizacijah ter ostalimi, da bi se tako podprlo in širilo idejo, na kateri dokument sloni. V Dokumentu o človeškem bratstvu papež in veliki imam obsojata sleherno skrajništvo v imenu Boga in spodbujata spoštovanje človekovih pravic ter praktično sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Odbor bo prav tako spodbujal zakonodajne oblasti pri vključevanju sklepov dokumenta v narodno zakonodajo, z namenom podpiranja vrednot vzajemnega spoštovanja in sobivanja.

Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno sobivanje predstavlja mejnik v odnosih med krščanstvom in islamom ter želi pustiti pečat na mednarodnem področju. V Združenih arabskih emiratih je že bil povod za prizadevanje na področju pospeševanja medverskega dialoga in skupnih vrednot, kot sta strpnost in mirno sobivanje pripadnikov različnih verstev.

Novi odbor bo spodbujal strpnost, sodelovanje in sožitje v Združenih arabskih emiratih in drugih predelih islamskega sveta

Člani odbora so med drugimi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, škof Miguel Ángel Ayuso Guixot, rektor univerze Al-Azhar, Mohamed Hussein Mahrasawi, in papežev osebni tajnik, egiptovski duhovnik Yoannis Lahzi Gaid. Poleg njih odboru pripadajo še islamski sodnik in svetovalec velikega imama Mohamed Mahmoud Abdel Salam, glavni tajnik Sveta islamskih starešin sultan Faisal Al Rumaithi, predsednik oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju Mohamed Khalifa Al Mubarak ter pisatelj in medijska osebnost Yasser Hareb Al Muhairi.

Odbor bo nadzoroval tudi »Hišo abrahamitske družine« v Abu Dabiju, ki naj bi prav tako spodbujala medverske dejavnosti.

Po besedah kronskega princa Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, ki jih navaja časnik The National, naj bi novi odbor spodbujal »strpnost, sodelovanje in sožitje« ne le v Združenih arabskih emiratih, temveč tudi v drugih predelih islamskega sveta.«

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh