Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pričakovanju blažene Chiare Lubich

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2015 / 08:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pričakovanju blažene Chiare Lubich

V pričakovanju blažene Chiare Lubich

Z velikim slavjem v stolnici v Frascatiju 27. januarja v Italiji pričenjajo s postopkom za beatifikacijo ustanoviteljice Gibanja Fokolarov.

Z veliko slovesnostjo v stolnici v Frascatiju bodo prihodnji torek, 27. januarja, odprli postopek za beatifikacijo ustanoviteljice katoliškega Gibanja Fokolarov, Chiare Lubich (1920-2008). Bogoslužje s pričetkom ob 16. uri bo obhajal tamkajšnji škof Rafaello Martinelli, v živo pa ga bodo prenašali po različnih narodnih spletnih straneh omenjenega gibanja, kot je poročal milanski časnik Avvenire.



Chiara Lubich, ki izvira iz italijanskega Trenta, velja za eno največjih duhovnih osebnosti 20. stoletja. Z »duhovnostjo edinosti«, ki jo je spodbujala, je Lubichova postala pionirka ekumenskega in medverskega dialoga.

Chiara Lubich se je rodila 22. januarja 1920 v Trentu. Svoje krstno ime Silvia je leta 1943 spremenila v Chiara, ko se je pridružila Frančiškovim tretjerednikom. Že v svoji družini se je Chiara soočila z nasprotji med krščanstvom in marksizmom: njena mati je bila prepričana kristjanka, oče socialist, brat pa partizan in kasneje urednik komunističnega časnika L'Unita.

Chiara Lubich je od leta 1938 sprva delala kot učiteljica na ljudksi šoli. Poučevala je v različnih vaseh v okolici Trenta, nato pa je na beneški univerzi pričela s študijem filozofije. Zaradi vojne študija ni mogla zaključiti. V nočeh, ko je Trento doživljal bombne napade, je leta 1943 z vrstnicami ustanovila prvo skupino Fokolarov (izraz »focolare« označuje odprto ognjišče v severnoitalijanskih kmečkih hišah, ki velja za središče hiše in ima velik čustven pomen).

Gibanje Fokolarov je skozi desetletja postalo eno najpomembnejših gibanj, »movimenti«, ki so značilna za cerkveni razvoj v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja. Razmišljanje ob evangeliju je za fokolare neločljivo povezano z odprtostjo za pogovor z drugimi kristjani, z ljudmi, ki izpovedujejo drugo vero, pa tudi z nevernimi. Za svoje delo je bila Chiara Lubich odlikovana s številnimi nagradami: leta 1977 je prejela Templetonovo nagrado, leta 1996 nagrado UNESCA za prispevek k miru, leta 1998 pa nagrado za človekove pravice Sveta Evrope.



Lubichova je umrla 14. marca 2008 v kraju Rocca di Papa v bližini Rima. Gibanje Fokolarov, ki ga je ustanovila, danes po lastnih navedbah šteje 120.000 članov ter okoli 1,5 milijona prijateljev in podpornikov v 194 državah po svetu. Dodatni milijon jih obišče njihove prireditve in središča skupnosti. Gibanju poleg katoličanov pripadajo tudi kristjani drugih denominacij in pripadniki drugih veroizpovedi.

Postopek za beatifikacijo v Frascatiju je prvi del postopka, ki se s soglasjem Vatikana odpre na krajevni ravni. Naslednica Lubichove na položaju predsednice gibanja, Maria Voce, je 7. decembra 2013 vložila uradno prošnjo za začetek postopka. Po prvem preverjanju je Vatikan podelil »Nullaosta«, privolitev v začetek postopka.

Če se postopek na krajevni ravni zaključi pozitivno, ga na drugi stopnji prevzame vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov, kjer ga začnejo znova. Zadnja, dokončna odločitev je v rokah papeža.

Pri slovesnosti v stolnici v Frascatiju bodo prebrali dekret o začetku postopka in privolitev Vatikana, poleg tega pa bo škof Martinelli predstavil imenovani tribunal, katerega člani bodo med bogoslužjem slovesno prisegli.

Osrednja misel Gibanja Fokolarov je pomen ljubezni do Boga in do bližnjega. V središču je izraz »edinosti«, ki spodbuja življenje po Božji volji in evangeliju. Poseben zgled članom gibanja je Božja mati Marija.

Vir: Kathpress

Foto: splet / arhiv Družine (T.P.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh