Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu zasedala Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 09. 2020 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2020 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu zasedala Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Na zasedanju prek spleta tudi razprava o posledicah trenutne epidemije na žrtve spolnih zlorab.

Foto: Vatican Media

Prvič po letu dni se je na zasedanju znova zbrala Papeška komisija za zaščito otrok in mladoletnih. Na srečanje v Rim so lahko prišli le evropski člani komisije, drugi, recimo iz Tonge, Avstralije, Združenih držav Amerike in Kolumbije, pa so se zasedanja udeležili prek spleta. Kot je v pogovoru za medije pojasnil član komisije, jezuitski pater Hans Zollner, so se na srečanju med 16. in 18. septembrom posvetovali s sodelavci posameznih uradov v rimski kuriji, tri delovne skupine pa so predstavile poročilo o svojem delu v obdobju od zadnjega zasedanja.

Prva skupina, ki razvija modele za pomoč žrtvam zlorab, je zaradi epidemije delovala zelo omejeno. Pogovori s prizadetimi so prek spleta mogoči le pogojno, je pojasnil p. Zollner. Komisija zdaj pripravlja vrsto spletnih konferenc in seminarjev o pomoči in spremljanju žrtev zlorab, pri čemer poskuša upoštevati različne kulturno okolja. Kot je poročal Radio Vatikan, je pilotni projekt Survivor Advisory Panels na krajevni ravni občutil velik vpliv epidemije, kljub temu pa je mogoče opaziti nekatere rezultate: odbor v Braziliji je podprl oblikovanje urada, ki bo posebni komisiji za zaščito pomagal pri izvajanju papeževega apostolskega pisma Vos estis lux mundi.

Skupina, ki jo vodi p. Zollner in je namenjena izobraževanju cerkvenih sodelavcev, je v preteklih mesecih v sodelovanju z Mednarodnim združenjem redovnih predstojnikov in predstojnic priredila več spletnih seminarjev o tveganju za spolne zlorabe v času epidemije.

Tretja delovna skupina se ukvarja s pravnimi vprašanji, kot so dolžnost prijave kaznivega dejanja spolne zlorabe, prevzem odgovornosti in zaupnost. O tej temi so se nekateri člani vatikanske komisije v Rimu srečali z novo avstralsko veleposlanico pri Svetem sedežu, Chiaro Porro. Govorili so o obvezni prijavi kaznivega dejanja in spovedni molčečnosti. Številne avstralske zvezne države od duhovnikov zahtevajo, da primere zlorab, o katerih slišijo pri spovedi, prijavijo pristojnim organom oblasti.

Udeleženci srečanja so razpravljali tudi o vprašanju spletnega izvajanja programov za pomoč, raziskav in izobraževanj, govorili so o priložnostih in izzivih virtualne in digitalne stvarnosti, ki se vedno bolj razvija, ter o posledicah karantene za mladoletne in žrtve spolnih zlorab.

Naslednje srečanje papeške komisije je po Zollnerjevih besedah predvideno spomladi 2021, najverjetneje v podobni obliki kot tokrat. Za jeseni prihodnje leto pa upajo, da se bo lahko znova v živo srečalo vseh 18 članov komisije. V vmesnem času se med seboj posvetujejo tudi posamezne delovne skupine.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh