Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan načrtuje konkretne ukrepe za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 02. 2019 / 11:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2019 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan načrtuje konkretne ukrepe za zaščito mladoletnih

Včeraj so se srečali vodje posameznih vatikanskih uradov.

Ob zaključku srečanja o zaščiti mladoletnih je Vatikan napovedal nadaljnje ukrepe. Moderator srečanja, p. Federico Lombardi, je povedal, da bo v kratkem izdan papežev odlok »za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih«. Dokument v obliki motu proprija naj bi okrepil preprečevanje spolnih zlorab in boj proti zlorabam s strani rimske kurije in Vatikanske države, vzporedno z njim pa bo sprejet tudi nov zakon za Vatikansko državo in smernice delovanja za tamkajšnji vikariat.

Kongregacija za nauk vere bo objavila priročnik, v katerem bo korak za korakom navedeno, kako so se škofje ukvarjali s posameznimi primeri in preprečevanjem spolnih zlorab v svojih škofijah. Papež pa je izrazil željo, da bi ustanovili posebne »nadzorne skupine«, v katerih bi bili izvedenci z različnih področij; skupine bi pomagale tistim škofovskim konferencam in posameznim škofijam, ki nimajo pristojnih izvedencev za obravnavo in preprečevanje spolnih zlorab, je pojasnil p. Lombardi.

Včeraj srečanje vodij posameznih vatikanskih uradov

Včeraj pa so se v vatikanski Apostolski palači srečali vodje posameznih vatikanskih uradov, ki so prav tako razpravljali o boju proti zlorabam mladoletnih. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Alessandra Gisottija je bil to prvi konkretni učinek srečanja o zaščiti mladoletnih, ki se je zaključilo v nedeljo.

Včerajšnjega srečanja so se udeležili nekateri predstojniki Državnega tajništva, vodje dikasterijev, ki so povezani z omenjeno tematiko, in p. Lombardi, ki je zbranim predstavil dogajanje na srečanju, prve odzive in nadaljnje korake.

Sogovorniki so poudarili, da je bilo srečanje o zaščiti mladoletnih zelo potrebno, opozorili pa so, da morajo temu slediti konkretni ukrepi, kakor odločno zahteva Božje ljudstvo. Predstavljena so bila temeljna načela dokumentov v pripravi, o katerih so spregovorili tudi na nedeljski zaključni tiskovni konferenci. Zatrdili so, da bodo morale biti tovrstne pobude predstavljene čim bolj jasno, hitro in podrobno.

Zagotovili so tudi, da si bodo prizadevlti slediti zgledu papeža Frančiška v boju proti zlorabam ter poudarili, da mora biti izhodiščna točka pri tem poslušanje žrtev. Med poudarki, o katerih so govorili, so bili tudi večja vključenost laikov in potreba po vlaganju v vzgojo ter preprečevanje zlorab. Ob koncu so opozorili, da je treba s srečevanjem vodij posameznih vatikanskih uradov redno preverjati, kako se udejanjajo sklepi srečanja – kot znamenje sinodalnosti in sinergije.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh