Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan za umik patentov pri koronacepivih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 05. 2021 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2021 / 16:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan za umik patentov pri koronacepivih

Vatikan za umik patentov pri koronacepivih

Nadškof Jurkovič: skupna odgovornost vlad, da premagajo morebitne ovire.

Potrdilo o koronacepljenju v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Vatikan podpira predlog ameriškega predsednika Joeja Bidna za odpravo zaščite intelektualne lastnine pri cepivih proti koronavirusni bolezni, poroča avstrijski Kathpress. Stalni predstavnik Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Ivan Jurkovič, je omenjal konkrentne možnosti o umiku patentov po vsem svetu »v naslednjih mesecih«. Zdravstvena kriza brez primere zahteva, da določene intelektualne pravice, znanje, tehnologijo in zaupne informacije vseh proizvajalcev lahko uporabljamo vsi, saj bi to omogočilo razširitev proizvodnje in dobave cepiva, je minuli konec tedna v pogovoru za omenjeno agencijo izjavil vatikanski diplomat. Skupna odgovornost vlad je, da premagajo morebitne tehnološke ovire in ovire na področju pravic do intelektualne lastnine. Pravila bi opustili za nekaj let oziroma dokler ne bi premagali epidemije.

Na srečo obstajajo pravni okvirji, ki tovrstno sodelovanje dopuščajo, je pojasnil nadškof Jurkovič: »V luči razvoja v preteklih tednih in intenzivnih pogovorov tukaj v Ženevi bi lahko v naslednjih mesecih uspeli doseči potrditev ustreznih izjem od siceršnjih predpisov.«

Predlog umika štirih določb v sporazumu o pravicah intelektualne lastnine na področju trgovine in farmacevtskih patentov

Vatikanski diplomat to odločitev upravičuje s pojasnilom, da je številne države po svetu že zajela resna stiska, saj je koronaepidemija močno prizadela njihova gospodarstva. Z umikom patenta za koronacepiva bi države članice Svetovne trgovinske organizacije dale na voljo vse patente in druge pravice do intelektualne lastnine za zdravila proti koronavirusni bolezni, cepiva, diagnostične metode in medicinsko opremo, kot so maske in naprave za predihavanje. To bi vsem državam omogočilo sodelovanje pri raziskavah, razvoju in proizvodnji v boju proti koronaepidemiji.

Nadškof Jurkovič je govoril o »inovativnem« pristopu: konkretno gre pri tem za umik štirih določb v sporazumu o pravicah intelektualne lastnine na področju trgovine in farmacevtskih patentov. Nadškof je poudaril, da je Sveti sedež lansko jesen med prvimi podprl predloge za umik omenjenih patentov v Indiji in Južnoafriški republiki.

V Vatikanu cepili še 300 pomoči potrebnih oseb

Minulo soboto pa so v Vatikanu cepili še 300 brezdomcev in drugih pomoči potrebnih oseb, poroča Radio Vatikan. Poleg tega nadaljujejo kampanjo, s katero zbirajo sredstva za nakup cepiv za države, ki se zaradi epidemije soočajo z velikimi težavami; doslej so pomagali Indiji in Siriji.

Po besedah papeževega »socialnega delavca« kardinala Konrada Krajewskega so se mnogi brezdomci odzvali na papeževo velikodušnost in se odločili za cepljenje. Nanj so se v minulih dveh tednih lahko prijavili v ambulanti »Mati usmiljenja«, ki deluje pod kolonadami bazilike sv. Petra. Večina izmed 300 oseb, ki so se udeležile sobotnega cepljenja, za razliko od 1.400 oseb, ki so bile cepljene v preteklih tednih, sicer običajno ne prejema pomoči od organizacij, ki delujejo v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh