Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: napetost pred odprtjem arhivov o Piju XII. narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2019 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2019 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: napetost pred odprtjem arhivov o Piju XII. narašča

Arhivi naj bi bili zgodovinarjem dostopni od 2. marca 2020.

Zgodovinarji nestrpno pričakujejo dostop do vatikanskih dokumentov o pontifikatu Pija XII. (1939-1958). Papež Frančišek je v začetku letošnjega marca napovedal, da bodo arhivski dokumenti iz tega obdobja na voljo od 2. marca 2020, po 81. obletnici izvolitve Eugenia Pacellija za papeža Pija XII.

V Rimu računajo na zelo živ interes do omenjenih dokumentov, ki naj bi predvidoma prinesli nove informacije o vlogi Pija XII. med drugo svetovno vojno.

Marec 2010: obletnica Pacellijeve izvolitve za papeža Pija XII.

Papež Frančišek je v začetku letošnjega marca napovedal, da bodo dokumenti pontifikata Pija XII. iz vatikanskih arhivov na voljo od 2. marca 2020, 81. obletnice izvolitve Eugenia Pacellija na papeški položaj. Zgodovinarji to zahtevajo že več let, da bi dokončno pojasnili stališče Pija XII. in Katoliške cerkve do dogajanja med drugo svetovno vojno.

Vojna se je začela pred 80 leti, 1. septembra 1939, z nemškim napadom na Poljsko. Razpoloženje med nemškimi katoličani naj bi bilo takrat precej pridušeno, vsekakor manj navdušeno kot ob izbruhu prve svetovne vojne, pojasnjujejo zgodovinarji. Ker pa s prižnic ni bilo slišati kritik vojne, temveč bolj pozive h krščanski pokorščini in izpolnjevanju vojaških dolžnosti, so katoličani to sprejeli kot nekaj samoumevnega, ob tem pa molili za čim prejšnjo vzpostavitev miru na celini.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh