Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodja ruske opozicije Navalni se je vrnil v domovino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 01. 2021 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2021 / 06:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodja ruske opozicije Navalni se je vrnil v domovino

Vodja ruske opozicije Navalni se je vrnil v domovino

Ruske oblasti so ga ob vrnitvi pridržale, ker naj bi kršil predpise pogojnega izpusta.

Aleksej in Julija Navalni med sinočnjim letom iz Nemčije v Rusijo FOTO: Instagram/navalny

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je včeraj po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo, poroča STA. Njegovo letalo naj bi sprva pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, kjer so ga pričakovali privrženci in okrepljene varnostne sile, malo pred pristankom pa je bilo preusmerjeno na letališče Šeremetjevo.

Navalni je v Nemčiji okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ruske oblasti pa to odločno zanikajo. Še pred njegovo vrnitvijo so sporočile, da ga nameravajo aretirati takoj ob vrnitvi v domovino, ker je po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini in s tem kršil predpise, ki mu omogočajo, da je na prostosti, potem ko je bil leta 2014 obsojen na pogojno kazen zaradi prevar.

Aretiran je bil, ko je šel skozi kontrolo potnih listov, ruske oblasti pa so potrdile, da so ga prijeli zaradi »več kršitev« pogojne zaporne kazni in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozijo mu okoli 3 leta in pol zapora. Tik pred prijetjem je Navalni na letališču svojim podpornikom zatrdil, da ima prav in da se ne boji ničesar, ter da so vsi sodni primeri proti njemu izmišljeni.

Navalni se je v vsakem primeru nameraval vrniti v domovino

Pred pristankom letala z Navalnim so na družbenih omrežjih zaokrožile fotografije z letališča, kjer je bilo opaziti posebne policijske enote, pa tudi vozilo za prevoz zapornikov. Navalni je svoje podpornike pozval, naj ga pričakajo na letališču, čeprav so v uradu moskovskega državnega tožilca opozorili pred nedovoljenim zbiranjem in posledicami. Nekatere njegove podpornike so oblasti »preventivno pridržale«, številnim pa so preprečili odhod v Moskvo z letalom ali avtomobilom.

Ruske varnostne sile so pred prihodom letala z Navalnim na moskovskem letališču aretirale več njegovih podpornikov, med njimi tudi več tesnih sodelavcev in odvetnico Ljubov Sobol. Letališke oblasti so številnim časnikarjem prepovedale dostop do letališča, prepoved pa so utemeljile z epidemijo koronavirusne bolezni.

44-letni Navalni je bil zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta lani. Že med letom se je njegovo zdravstveno stanje močno poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku, dva dni pozneje pa so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra. Moskva odločno zanika kakršno koli vpletenost v njegovo zastrupitev. Navalni se je v vsakem primeru nameraval vrniti v domovino, saj je po lastnih navedbah sploh ni zapustil; v Nemčiji »sem se znašel zgolj zato, ker so me skušali ubiti,« je pojasnil v video posnetku, ki ga je objavil na svojem Instagram profilu.

Slovensko zunanje ministrstvo pozvalo k takojšnji izpustitvi Navalnega, sledijo pozivi iz Evropske zveze in ZDA

Slovensko zunanje ministrstvo je sinoči pozvalo k takojšnji izpustitvi Navalnega s pojasnilom, da je »neovirano delovanje opozicijskih politikov temelj svobodnega demokratičnega sveta«, kot so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

K izpustitvi vodje ruske opozicije so pozvali tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske zveze Josep Borrell ter svetovalec za nacionalno varnost novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna Jake Sullivan.

Pozivi k izpustitvi Navalnega prihajajo tudi iz različnih evropskih držav, kot so Poljska, Češka, Italija, Nemčija in Francija. V ruski pisarni organizacije Amnesty International ocenjujejo, da je prijetje Navalnega »še en dokaz, da ga skušajo ruske oblasti utišati«: »Njegovo prijetje le pritrjuje, da je treba preiskati njegove trditve, da so ga zastrupili državni agenti po ukazu z najvišjih ravni.«

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh