Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začel se je beatifikacijski postopek za starša Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 03. 2020 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2020 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začel se je beatifikacijski postopek za starša Janeza Pavla II.

V želji, da Karola st. in Emilio Wojtyla kmalu razglasijo za blažena.

Foto: splet

Katoliška cerkev je začela beatifikacijski postopek za mater in očeta papeža Janeza Pavla II. (1978-2005), Emilio in Karola st. Wojtylo. Iz krakovske nadškofije so potrdili, da so vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov, Poljska škofovska konferenca in krakovski nadškof Marek Jedraszewski potrdili začetek postopka, nadškofija pa je prosila vernike, naj ji do 7. maja letos izročijo vse pozitivne in negativne dokumente ter informacije, da bi zakonski par Wojtyla lahko povzdignili na čast oltarja.

Janez Pavel II. je »na nek način neposredna priča svetosti svojih staršev«, je dejal nadškofijski postulator postopka, Andrzej Scaber. »Obstajajo številna besedila, ki potrjujejo, da sta bila izredna človeka.« Leta 2014 za svetnika razglašeni Janez Pavel II. je gojil tesno »duhovno prijateljstvo« s svojim očetom in ga je pogosto omenjal, mater pa je vedno nosil v svojem srcu. Scaber obenem priznava, da postopek zaradi majhnega števila domnevnih pričevalcev ne bo preprost.

Emilia Wojtyla, rojena Kaczorowska, je na svet prišla 26. marca 1884 v Krakovu na jugu Poljske. Karol Wojtyla st. se je rodil 18. julija 1879 v šlezijskem mestu Lipnik. Poročila sta se leta 1906 v Krakovu. Poleg leta 1920 rojenega sina Karola ml. sta imela še dva otroka: Edmunda (rojenega leta 1906) in Olgo, ki je umrla kmalu po rojstvu leta 1916. Po ženini smrti leta 1929 je Karol Wojtyla st. svoja sinova vzgajal sam; umrl je leta 1941, zaradi odpovedi srca.

Krakovski upokojeni nadškof Stanislaw Dziwisz je julija 2018 prvič javno omenil možnost za odprtje beatifikacijskega postopka za Karola Wojtylo st. in njegovo ženo Emilio: »Niti najmanjšega dvoma ni, da se je duhovna drža prihodnjega papeža in svetnika oblikovala v njegovi družini.« Karol in Emilia Wojtyla bi bila lahko zgled in zavetnika družin, meni kardinal, ki je bil dolgo let osebni tajnik Janeza Pavla II.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh