Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakoncema Siter papeško odlikovanje

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 17. 03. 2021 / 13:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 06:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakoncema Siter papeško odlikovanje

Zakoncema Siter papeško odlikovanje

Papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« je doslej prejelo že kar nekaj Slovencev.

Zakonca Siter. FOTO: Tatjana Splichal.


V petek, 19. marca 2021, bo v Novem mestu v stolni cerkvi sv. Nikolaja slovesna sveta maša, med katero bo apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Jean-Marie Speich podelil zakoncema Vilmi in Daniju Siter najvišje papeško cerkveno odlikovanje Pro Ecclessia et Pontifice za delovanje na področju zakonskih skupin in odnosov med zakonci.

Več o podelitvi visokega priznanja in o poročilu z dogodka boste lahko na naših straneh prebirali v prihodnjih dneh.

Za pojasnilo, kaj je papeško cerkveno odlikovanje Pro Ecclessia et Pontifice, kdaj in komu se ga podeljuje ter kateri Slovenci so ga doslej že prejeli, pa smo prosili duhovnika in pravnika dr. Sebastijana Valentana.


Dr. Sebastijan Valentan. FOTO: Tatjana Splichal.

Papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« (iz latinščine: Za Cerkev in papeža) je 17. julija 1888 prvič podelil papež Leon XIII., in sicer tistim, ki so pomagali pripravljati razstavo, povezano z njegovim zlatomašnim jubilejem v Vatikanu.

Odlikovanje se podeljuje tako klerikom kot laikom (moškim in ženskam) za zvesto služenje Katoliški cerkvi in za izredne zasluge.

Medalja v obliki križa je pozlačena in pritrjena na poseben trak bele in zlate barve (barve papeške zastave). Na sprednjem delu je podoba prvakov apostolov sv. Petra in sv. Pavla. Na levem kraku križa je napis Pro Ecclesia (za Cerkev), na desnem kraku križa pa et Pontifice (in papeža). Na vrhu zgornjega kraka križa je papeški grb. Na konicah drugih krakov so majhni grški križi. Pod upodobitvijo svetnikov je latinsko ime papeža. Na hrbtni strani je grški križ. Odlikovanec medaljo nosi na prsni strani.

Omenjeno papeško odlikovanje je prejelo že kar nekaj Slovencev, med njimi recimo leta 1909 duhovnik in cerkveni pravnik dr. Jakob Ukmar, leta 1966 pravnik in politik dr. Andrej Gosar, leta 2004 zgodovinarka dr. Tamara Griesser-Pečar in zdravnik dr. Tone Kunstelj, leta 2009 pa duhovnik jezuit p. Vital Vider.


Preberite še:
- Vilma in Dani Siter prejela odličje sv. Cirila in Metoda

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh