Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlata maša škofa Lipovška v rojstnem Vojniku

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 27. 08. 2018 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2018 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlata maša škofa Lipovška v rojstnem Vojniku

Zlata maša škofa Lipovška v rojstnem Vojniku

Žegnanjska nedelja, 26. avgusta, v Vojniku je bila praznik, kot ga v zgodovini župnije še ni bilo.

Žegnanjska nedelja, 26. avgusta, v Vojniku je bila praznik, kot ga v zgodovini župnije še ni bilo. Ob oltarju v župnijski cerkvi sv. Jerneja se je ob apostolskem nunciju msgr. Juliuszu Januszu z zlatomašnikom rojakom škofom dr. Stanislavom Lipovškom vred zbralo devet (nad)škofov, večje število duhovnikov (med njimi še šest duhovnikov rojakov), praznovanju pa so se pridružili še predstavniki Srbske pravoslavne cerkve, evangeličanske in muslimanske verske skupnosti, sorodniki, župan in predsednica KS, drugi visoki gostje ter množica vernih in vseh vrst sodelavcev, med katerimi so se še posebej izkazali z mogočnim nastopom domači pevci in glasbeniki na koru.



V čestitki, ki jo je škofu Lipovšku ob mašnem jubileju poslal papež Frančišek, prebral pa nuncij Janusz, je bilo med drugim zapisano: »… Znana nam je tvoja gorečnost v dušnem pastirstvu, ki ga opravljaš v ljubezni in resnici in plemeniti preprostosti. Prav tako nam je znano tvoje pridno delo v Slovenski škofovski konferenci, kateri si vrsto let nudil obilje svojega duha, natančnost in izkušenost, posebej kar zadeva liturgična, ekumenska in izobraževalna vprašanja. Z enako vnemo si skoraj dve leti dobro opravljal službo apostolskega administratorja mariborske nadškofije. Mi pa Boga močno prosimo, naj ti podeli, ko obhajaš to obletnico, iz nebes obilje milosti in tolažbe …«


Nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je v pridigi ob treh jubilantih (še biseromašniku Francu Breclu in vojaškem vikarju Mateju Jakopiču z dvajset leti duhovništva) spregovoril o liku apostola Jerneja in bistvu duhovniškega poklica.

Ob koncu slavja se je »bratu v škofovstvu«, škofu Lipovšku zahvalil tudi zagrebško-ljubljanski metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirije. Hvaležen za njegovo ljubezen, ki ne pozna meja, mu je poklonil ikono Kristusa.

Tudi sam zlatomašnik škof Lipovšek se je pred zahvalno pesmijo vsem zbranim od srca zahvalil. Zaželel, da bi bili tudi naprej zvesti sodelavci za Božje kraljestvo, kakor nas s svojim zgledom in priprošnjo spremlja, spodbuja in podpira sveti apostol Jernej.
J. Pt.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh