Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 let beatifikacije Alojzija Grozdeta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 06. 2020 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2020 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

10 let beatifikacije Alojzija Grozdeta

Leta 2010 je bil na prvem slovenskem evharističnem kongresu v Celju za blaženega razglašen Alojzij Grozde.
Na današnji dan pred desetimi leti je bil prvi evharistični kongres v samostojni Sloveniji. Potekal je na mestnem stadionu Arena Petrol v Celju, spremljal pa ga je slogan »Evharistija, Božji dar za življenje«.

Osrednje dogajanje kongresa je bila maša z beatifikacijo mučenca Alojzija Grozdeta. V imenu svetega očeta ga je za blaženega razglasil kardinal Tarcisi Bertonej, državni tajnik in odposlanec papeža Benedikta XVI. Med bučnim aplavzom so odkrili Grozdetovo podobo na oltarju in pred razpelo prinesli njegove relikvije.

»Tukaj smo, da izpričamo to svojo vero, svoj krščanski ponos, svojo hvaležnost Bogu, da smemo biti Jezusovi učenci in člani Cerkve ter pri vsaki sveti maši gostje pri mizi, ki nam jo pripravlja sam Jezus Kristus,« je v pozdravu dejal ljubljanski nadškof Anton Stres.


»Danes pa smo tukaj tudi zato, da sprejmemo za svojega nebeškega vzornika in priprošnjika mladega Alojzija Grozdeta, ki je s svojo mučeniško smrtjo na neprekosljiv način izpričal, h kakšni velikodušnosti, požrtvovalnosti, h kakšni veri, zaupanju in ljubezni lahko vsakega od nas pripelje zvesto obhajanje svete evharistije, svete maše.«



Udeležba je presegla pričakovanja, saj je na kongres prišlo 32.000 vernikov. Na celjskem stadionu je zmanjkalo prostora, zato so verniki napolnili še bližnjo rokometno dvorano in ploščad pred stadionom. Nekaj dni pred kongresom je svoje romanje na dogodek začela tudi brezjanska Marija Pomagaj, ob kateri je dan pred kongresom molilo okoli 600 mladih.



Za mnoge je bil dogodek nekaj posebnega, še posebej za tiste, ki so na njem pričevali, nastopali, peli, molili in se drugače aktivno udeleževali. Med pričevalci je bil tudi Pedro Opeka.



Založba Družina je ob tem dogodku izdala DVD z naslovom Evharistični kongres in beatifikacija Alojzija Grozdeta in knjigo Božji dar za življenje.

Foto: s. Aleša Stritar, Jože Potrpin, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh