Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 let salezijanske župnije v Veržeju

Za vas piše:
T. M.
Objava: 27. 09. 2021 / 13:24
Oznake: Cerkev, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
100 let salezijanske župnije v Veržeju
Sveto mašo je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. FOTO: Facebook Zavod Marianum Veržej.

100 let salezijanske župnije v Veržeju

V Veržeju so v nedeljo, 26. septembra, pripravili slovesnost ob prazniku farnega zavetnika sv. nadangela Mihaela in se spomnili 100-letnice, od kar so salezijanci prevzeli upravljanje župnije.

Slovesno sveto mašo je daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumf, somaševali pa so še salezijanski inšpektor Marko Košnik, tamkajšnji župnik Jože Pozderec, ravnatelj salezijanske skupnosti Peter Pučnik in duhovni pomočnik Stanislav Duh.

Salezijanski inšpektor Marko Košnik. FOTO: Facebook Zavod Marianum Veržej.

Slovesnost je popestril mladinski pevski zbor in glasbeniki pod vodstvom Bojane Ivančič. FOTO: Facebook Zavod Marianum Veržej.

Ob tej priložnosti je murskosoboški škof tudi blagoslovil prenovljen oltar Srca Jezusovega v stranski kapeli in obnovljeno ograjo pred cerkvijo.

Od prvega salezijanskega župnika dr. Franca Volčiča do sedanjega mag. Jožeta Pozderca je v verženski župniji delovalo 19 župnikov. Različni značaji so to bili, različne sposobnosti so imeli ti župniki, vendar pa je pri vseh bil izrazito opažen isti salezijanski duh, ovenčan z močno ljubeznijo do Marije Pomočnice in sv. Janeza Boska. (Peter Štumpf) 

Pomemben vpliv za celotno Prekmurje 

»Župnija Veržej ima svojo časovno kronologijo, ki se je pričela s 1. aprilom 1891, ko je tukajšnji takratni kurat Lovro Janžekovič z dekretom lavantinskega škofa postal njen prvi župnik, čeprav so tukaj že stoletja prej duhovniki delovali kot kurati. Prvi župnik Janžekovič je tukaj opravljal župniško službo 30 let. Umrl je pred 100 leti, 17. septembra, in je pokopan na tukajšnjem verženskem pokopališču,« so zapisali na spletni strani Don Bosko Slovenija. 

Salezijanci v Veržeju delujejo že od leta 1912, zato je bilo zgodovinsko gledano pričakovano, da bodo prevzeli tudi župnijo. Življenje Marijanišča in verženske župnije se je pred 100 leti začelo prepletati v skupno pastoralno dejavnost ter v duhovno in kulturno rast župnije, pa tudi celotne Prlekije in Prekmurja.

V Veržeju deluje tudi salezijanski mladinski center, ki je bil ustanovljen leta 2004. Prostore mu nudi zavetje velike skupne stavbe – Marijanišče, ki vabi mlade k sebi skozi različne programe in aktivnosti. 


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh