Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

120 let od posvetitve župnijske cerkve

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 26. 07. 2023 / 08:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 09:53
120 let od posvetitve župnijske cerkve
Kočevje 120 let cerkve. FOTO: Bogomir Štefanič

120 let od posvetitve župnijske cerkve

19. julij 1903 je bil za Kočevje poseben dan: ob 8. uri zjutraj se je namreč začela slovesnost, med katero je takratni ljubljanski knezoškof dr. Anton Bonaventura Jeglič posvetil monumentalno župnijsko cerkev, posvečeno sv. Fabijanu in Boštjanu.

Tako so bila kronana prizadevanja, ki jih je skoraj 20 let prej sprožil dekan Jožef Krese – mož, ki je bil najbolj zaslužen za novo kočev-
sko kamnito lepotico, a njene posvetitve ni dočakal (umrl je sredi gradbenih del junija 1901, njegovo delo je dokončal naslednik Ferdinand Erker).

120 let pozneje se je današnji rod kočevskih kristjanov z veseljem in ponosom spomnil obletnice posvetitve svoje župnijske cerkve (njen sedanji sozavetnik je tudi sv. Jernej), ta jubilej pa povezal še z drugimi obletnicami: 630-letnico župnije, 40. obletnico blagoslovitve župnijskega doma, 20. obletnico prvega kočevskega oratorija, 25-letnico mašništva župnika Damjana Štiha in 50-letnico mašništva duhovnega pomočnika Antona Ferlica.

Ta venec pomenljivih obletnic je spletel tudi venec slavnostnih dogodkov. Prav na dan obletnice posvetitve cerkve, v sredo, 19. julija, so v Pokrajinskem muzeju Kočevje odprli razstavo o cerkvi, ki jo je pripravil Mihael Petrovič ml. (razstava je n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh