Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

14. let delovanja Radia Ognjišče

Objava: 28. 11. 2008 / 10:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

14. let delovanja Radia Ognjišče

Radio Ognjišče obeležuje 14. let delovanja

Radio Ognjišče, edini katoliški radio v Sloveniji, bo danes, 28. novembra 2008, s slovesno mašo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano praznoval 14. obletnico delovanja. Slovesno somaševanje bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Na poseben način so obletnico že praznovali s tradicionalnim gala koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani, v okviru katerega si je 2.800 poslušalcev ogledalo muzikal z naslovom Moje pesmi, moje sanje. Omenjena radijska hiša, v kateri je zaposlenih 31 ljudi, ima v Sloveniji 24 frekvenc, pri čemer so v zadnjem letu so pridobili štiri frekvence: Kras, Mozirje, Krško in Beli Križ.

Radio Ognjišče je ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče. Njegov direktor je msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik pa Franci Trstenjak. Radio je z lokalnim oddajanjem začel 5. junija 1994 v Kopru, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v kleti Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Prostore v Ljubljani je blagoslovil pokojni ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar, ki je tedaj izpostavil večletna prizadevanja za ustanovitev katoliškega radia: »Zbrali smo zakonske predpise, zanimali smo se pri Vatikanskem radiu o tehnični ureditvi, a žal je bilo takrat nemogoče uresničiti ta načrt. Toliko bolj smo veseli, da se je izredno podjetnemu in zavzetemu direktorju msgr. Francetu Boletu posrečilo, da je začel z Radijem Ognjišče najprej v Kopru in sedaj tukaj v škofovih zavodih v Ljubljani. V tej hiši, ki ima za slovensko kulturo, za slovenski narod in za slovensko Cerkev tako velik pomen pred drugo svetovno vojno in tako upamo tudi sedaj, ko začne ta hiša spet živeti s Škofijsko klasično gimnazijo in z drugimi ustanovami v tej hiši.« Pred blagoslovom je izrazil prepričanje, da vsa sredstva družbenega obveščanja vedno niso bila v službi resnice: »Zavedamo se, da ima v tem oziru Radio Ognjišče prav poseben pomen

Zavetnica Radia Ognjišče je Marija Pomagaj z Brezij, zavetnika radijske kapele pa sta p. Pij iz Pietrelcine in bl. Mati Terezija iz Kalkute. P. Pij in mati Terezija sta sodobna svetnika, ki sta z delom in zgledom zaznamovala 20. stoletje. V Sloveniji jima sicer še ni posvečen noben sakralni prostor, oba pa s svojim zgledom vabita h globljemu odnosu z Bogom prek sv. evharistije in kličeta k službi do človeka, še najbolj do tistega, ki potrebuje pomoč. – Prav v tem se skriva tudi smisel in pomen cerkvenega (katoliškega) radia.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh