Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 brezdomcev na večerji v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 03. 2015 / 08:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
150 brezdomcev na večerji v Vatikanu

150 brezdomcev na večerji v Vatikanu

Deležni bodo tudi vodenega ogleda Sikstinske kapele.

Poleg hrane, dežnikov, spalnih vreč, prh in urejanja pričesk Vatikan rimskim brezdomcem po novem ponuja tudi dar lepote. Danes popoldne bo 150 brezdomcev pri ustanovi za apostolske nabirke prejelo posebno vstopnico za ogled Vatikanskih muzejev. Kot poroča spletni portal The Vatican Insider, bodo nato razdeljeni v tri skupine, vsaka pa bo imela svojega vodiča.



Preden se bodo odpravili v muzeje, bodo gostje brezdomci deležni vodenega ogleda po Vatikanski državi, kjer se bodo sprehodili mimo papeževega domovanja v Domu sv. Marte. V Vatikanskih muzejih si bodo ogledali vse pomembnejše galerije, zadnja postaja pa bo obisk Sikstinske kapele. Kapela bo danes sicer zaprta za javnost, ker jo bodo uslužbenci pripravljali za sprejem večernih gostov.

Brezdomci si bodo imeli možnost ogledati znamenite Michelangelove freske, na voljo pa jim bo tudi nekaj trenutkov tišine za molitev v kapeli, kjer tradicionalno volijo novega papeža. Po ogledu muzejev bodo goste pospremili v muzejsko restavracijo, kjer jim bodo postregli z večerjo.

Med ogledom muzejev bodo brezdomcem na pomoč priskočili kustosi, ki jim bodo pomagali z nošenjem njihovega imetja, od nahrbtnikov, spalnih vreč, vozičkov in celo psov, gostom pa bodo na voljo tudi slušalke s posnetki razlag o posameznih umetninah.

Današnji obisk v Vatikanu prirejajo na pobudo vodje papeške ustanove za apostolske nabirke, nadškofa Konrada Krajewskega, namen projekta pa je rimskim brezdomcem pokazati ne le lepote z zunanje strani stebrov okoli Petrove bazilike, temveč tudi lepoto, ki se skriva za zidovi. Ta lepota je last vseh, tudi tistih, ki jih je v življenju doletela nesreča in živijo v popolnem uboštvu.

Pobuda je zadnja v nizu človekoljubnih pobud nadškofa Krajewskega, ki ga je papež Frančišek na položaj vodje ustanove za apostolske nabirke imenoval kmalu po svoji izvolitvi pred dvema letoma. Novembra lani je nadškof Krajewski srečal brezdomca, ki mu je potožil, da je v Rimu sicer preprosto najti kakšen sendvič, nemogoče pa je vzdrževati osebno higieno. Rezultat pogovora je ureditev prostorov za prhanje na Trgu sv. Petra, potrebnim pa nudijo tudi čisto spodnje perilo.

Prostori za prhanje so bili dokončno urejeni konec letošnjega februarja, brezdomcem pa so poleg tega ob ponedeljkih na voljo tudi frizerske usluge, ki jih nudijo izučeni frizerji prostovoljci.

Med drugimi človekoljubnimi akcijami je bilo tudi razdeljevanje spalnih vreč v lanskem decembru, na rojstni dan papeža Frančiška, v letošnjem februarju pa so brezdomci prejeli tristo dežnikov, saj v tem obdobju v Rimu pade največ dežja.

Papež Frančišek je minulo nedeljo 400 rimskih brezdomcev zadolžil za razdeljevanja žepnih evangelijev vernikom, ki so se na Trgu sv. Petra zbrali ob opoldanski molitvi angelovega češčenja, romarjem pa je pojasnil, kako jih naj to spominja na dejstvo, da so ubogi tisti, ki nam oznanjanjo evangelij.

Poleg kosila, ki so ga bili pomočniki brezdomci deležni na Petrovem trgu, je nadškof Krajewski razdelil tudi več sto kilogramov hrane ubogim v rimski mestni četrti Tor Bella Monaca.

Vir: CNA
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh