Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

150 let Vižmarskega tabora

Za vas piše:
Alen Salihovič
Objava: 16. 05. 2019 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2019 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

150 let Vižmarskega tabora

Na Vižmarjih, v sedanjem ČS Ljubljana-Šentvid, se je leta 1869 zgodil vseslovenski tabor – Vižmarski tabor.
Na Vižmarjih, v sedanjem ČS Ljubljana-Šentvid, se je leta 1869 zgodil vseslovenski tabor – Vižmarski tabor.

Na mestu, kjer zdaj stoji piramida, se je 17. maja omejenega leta zbralo približno 30.000 ljudi, ki so v takratnem nemškem okolju Avstro-Ogrske monarhije javno izrazili določene želje in potrebe Slovencev. Med njimi so bile združitev slovenskih dežel v zedinjeno Slovenijo, ustanovitev slovenske univerze, uvedba slovenskega jezika v urade in druge javne inštitucije, govorilo in glasovalo pa se je tudi o številnih gospodarskih vprašanjih naše dežele.

Najveličastnejši med slovenskimi tabori je bil vižmarski saj je v dobi, ko ni bilo mobilnih telefonov in drugih informacijskih tehnologij, privabil množico zborovalcev z vseh slovenskih dežel (Kranjske, Primorske, Štajerske in Koroške).

V društvu Blaž Potočnikova čitalnica smo skupaj s Četrtno skupnostjo Šentvid povabili k sodelovanju vse osnovne šole, obe srednji šoli, knjižnico, župnijo in številne druge ustanove, da priredimo svečan množični dogodek ter tematsko obarvane Šentviške dneve, ki bodo poustvaril dogajanje na Vižmarskem taboru iz leta 1869.

Osrednja slovesnost

Osrednja slovesnost ob 150-letnici Vižmarskega tabora bo v petek, 17. maja, ob 19.30 v Vižmarjah. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Slavnostni govornik bo predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Nastopili bodo Orkester slovenske vojske, Grajski oktet in godalni kvartet glasbene šole Zavoda sv. Stanislava. Obiskali nas bodo tudi sokoli iz Metlike, med igralci pa se bo tokrat na domačih deskah predstavil Kondi Pižorn.

Dogodki pred slovesnostjo

V restavraciji Kul316 v Šentvidu so v ponedeljek začeli ponujati posebne jedi iz časa vižmarskega tabora, na voljo bodo vse do petka, 19. maja 2019.

Etnološko društvo Vižmarje je v sredo, 15. maja, ob 19. uri v dvorani Četrtne skupnosti, Na Gmajni 1, odprlo razstavo o vižmarskem taboru. Na ogled bo do 24. maja.

Osrednje dogajanje bo potekalo v petek, 17. maja, ko bo med 17. in 19. uro voden ogled piramide, ki je bila postavljena ob 100-letnici tabora.

Z dogajanjem želimo zaznamovati to pomembno prelomnico slovenstva, razširiti vest o tem med ljudi in ponovno vneti navdušenje, ki je vladalo med Slovenci takrat.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh