Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevanje: 18-letna Chloe v boju proti spremembam spola pri najstnikih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 09. 2022 / 09:05
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričevanje: 18-letna Chloe v boju proti spremembam spola pri najstnikih
18-letna Chloe Cole se predstavlja kot »nekdanji transspolni otrok«, ki se je odločila za vrnitev k biološkemu spolu. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Pričevanje: 18-letna Chloe v boju proti spremembam spola pri najstnikih

Ameriška najstnica Chloe Cole se dejavno bori proti spolni tranziciji otrok in vedno hitreje postaja eden najmočnejših glasov proti omenjenemu pojavu v obdobju, ko večina politikov in medijev v svetu nima dovolj poguma, da bi odkrito govorila o tem resnem problemu sodobnega časa.

18-letna Chloe se predstavlja kot »nekdanji transspolni otrok«, ki se je odločila za vrnitev k biološkemu spolu, potem ko je več let prejemala hormonska sredstva za preprečevanje pubertete, pri 15 letih pa so ji opravili tudi nepovratno dvojno mastektomijo oz. kirurško odstranitev obeh dojk.

Postopki spreminjanja spola pri mladoletnih so zloraba otrok in medicinsko eksperimentiranje.

Coleova zdaj potuje po Združenih državah Amerike, da bi delila svojo zgodbo in opozarjala na postopke spreminjanja spola pri otrocih: ti so v ZDA vse pogostejši trend, Chloe pa jih imenuje »zloraba otrok« in »medicinsko eksperimentiranje«. »To bom počela, dokler se ne bo končalo,« je Coleova povedala v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA.

18-letnica je odraščala v severni Kaliforniji in je bila stara komaj enajst let, ko se je prek spletnih platform prvič srečala z ideologijo spola. »Med odraščanjem mi je primanjkovalo vzornic med ženskami,« je povedala za CNA. Med dejavniki, ki so spodbudili njen boj z motnjami spolne istovetnosti, Chloe navaja velike težave s telesno samopodobo, prezgodnjo izpostavljenost vsebinam LGBTQ in nenadzorovan dostop do interneta.

Pogosti spremljevalni motnji spolne disforije sta avtizem in motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

Pri sedmih letih so Chloe diagnosticirali tudi avtizem in motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD), ki sta po njenih besedah »pogosti spremljevalni motnji spolne disforije«. Povezavo med avtizmom in spolno disforijo je znanstveno preučevala in o njej poročala časnikarka Abigail Shrier, ki meni, da so otroci iz tega spektra še posebej ranljivi za privlačnost transspolnosti.

»Lažna« izbira

Zdravstveni delavci so Chloe zelo hitro usmerili v medicinsko tranzicijo iz deklice v dečka, trend, ki je po njenih besedah med otroki dobesedno eksplodiral. Kot je pojasnila v pogovoru za medije, so bili njeni starši »prestrašeni in so obupano iskali odgovore«, ko jim je prvič povedala, da je deček, in njihova odločitev, da podpišejo dovoljenje za njeno tranzicijo, je bila po njenih besedah »izsiljena pod hudimi pritiski«.

»Na kliniki za spol so mojim staršem predstavili klasično lažno nasprotje: ali bi raje imeli mrtvo hčerko ali živega sina?« je pojasnila Chloe. Ko je bila stara 13 let, so ji začeli dajati sredstva za zaviranje pubertete in testosteron, kar je sprožilo celo vrsto negativnih stranskih učinkov, med drugim neznosne vročinske valove in, kot pravi sama, neskončen občutek dolgočasja.

Chloe še vedno čuti bolečine v sklepih zaradi oslabljene kostne gostote, trpi zaradi številnih alergij in nenehne okužbe sečil.

Stranski učinki so bili resnično hudi: zaradi »zdravil«, ki jih je jemala, jo je srbelo celo telo. Prišli so dnevi, ko tudi v hladnem vremenu ni mogla nositi puloverjev ali dolgih hlač. Zdelo se ji je, da se ves čas neskončno dolgočasi, in ta občutek nikakor ni izginil iz njene zavesti. Prebujala se je in samo čakala, kaj se bo tistega dne zgodilo, se spominja. Še vedno čuti bolečine v sklepih zaradi oslabljene kostne gostote – to je znan stranski učinek zdravil za preprečevanje pubertete - ter trpi zaradi številnih alergij in nenehne okužbe sečil.

Chloe med nagovorom ameriškim poslancem. FOTO: Facebook/zajem zaslona

»Odvzeta mi je bila lepota materinstva«

Vse to pa po njenih besedah ni omembe vredno v primerjavi z dvojno mastektomijo, ki so ji jo opravili pri 15 letih in ji s tem trajno odstranili obe dojki. »Ime operacije, ki sem jo prestala, je bilo 'dvojna mastektomija s presaditvijo bradavic', kar pomeni, da so naredili reze pod dojko in od tam vzeli vse tkivo,« je pojasnila. Kirurgi so ji odstranili tudi prsne bradavice in jih presadili nazaj v »bolj moškem položaju«, kar je prav tako povzročilo resne stranske učinke, s katerimi se bo spopadala do konca življenja: »Prekinili so živčne končiče. Občutek nikoli več ne bo enak in nastale so trajne spremembe v pigmentaciji – najverjetneje nikoli več ne bo videti tako, kot je bilo nekoč.«

Bila sem otrok, ki se je poskušal vklopiti v družbo - nisem razmišljala o možnosti, da bi kdaj postala mati ali oče.

Chloe pove, da so jo zdravniki prepričali, kako se bodo presadki večinoma zacelili v letu in pol po operaciji, vendar ima po več kot dveh letih še vedno precejšnje zaplete: »Zgornja plast kože se še vedno ni zacelila. Nenehno mi izteka tekočina, zato moram ves čas nositi neprepustne povoje.«

18-letnica pa od vsega najbolj obžaluje, da so ji odvzeli »lepoto materinstva« v starosti, ko te izgube še ni mogla v celoti dojeti: »Pri petnajstih letih še nisem razmišljala o tem. Bila sem otrok, ki se je poskušal vklopiti v družbo - nisem razmišljala o možnosti, da bi kdaj postala mati ali oče.« Povedala je, kako je preživljala dolgo obdobje žalovanja, ko se je zavedla, kaj pomeni mastektomija, potem ko se je leta 2021 vrnila k svojemu biološkemu spolu. To spoznanje jo je močno prizadelo med poukom psihologije, ko je preučevala vez med materami in dojenčki, ki se splete s pomočjo dojenja.

Spoznala sem, kaj vse sem si odvzela, ker mi je bilo dovoljeno sprejeti to odločitev, ko sem komaj dobro vstopila v najstniška leta.

»V obdobju pouka psihologije je minilo 11 mesecev od moje operacije. Spoznala sem, kaj vse sem si odvzela, ker mi je bilo dovoljeno sprejeti to odločitev, ko sem komaj dobro vstopila v najstniška leta,« je pojasnila. »Nikoli ne bom imela izkušnje, niti možnosti, da bi dojila svoje otroke in z njimi navezala stik na ta način.«

18-letnica pogumno predstavlja svojo življenjsko zgodbo. FOTO: Facebook/zajem zaslona

»Odrasli morajo biti dovolj odločni«

Coleova se ne namerava umakniti s položaja nasprotnice spreminjanja spola pri otrocih in iskreno upa, da bo njena zgodba odprla oči staršem otrok, ki se spopadajo z motnjami spolne istovetnosti, ter zakonodajalcem, ki ostajajo tiho. »Preživljajte čas s svojimi otroki, čim dlje naj bodo odklopljeni od tehnologije. Dajte jim vedeti, da so ljubljeni, bodite v stiku z njimi. Če uporabljajo internet, natančno spremljajte, kakšne vsebine si ogledujejo,« poziva vse starše.

Preživljajte čas s svojimi otroki, čim dlje naj bodo odklopljeni od tehnologije. Dajte jim vedeti, da so ljubljeni, bodite v stiku z njimi.

»Odrasli morajo biti dovolj odločni,« poudarja Chloe: »Zaradi pasivnega sprejemanja tujega mnenja se je vse to zgodilo tudi meni. Če samo za sekundo pogledate stran, je to zelo nalezljivo.« Coleova je izredno kritična tudi do »izkrivljenih informacij«, ki jih zdravstveni delavci širijo prek interneta. Ob tem omenja dr. Sidhbh Gallagher, kirurginjo iz Miamija, ki na družbenem omrežju Tik-Tok na svojem profilu oglašuje posege za spremembo spola pri mladoletnikih. »Zagotovo gre za denar, predvsem za tiste, ki opravljajo operacije za spremembo spola,« pojasnjuje Chloe: »Kirurgi s tovrstnimi posegi zaslužijo največ.«

Coleova je doslej obiskala pet ameriških zveznih držav, kjer zakonodajalcem pričuje o svoji izkušnji in jih poziva, naj zavzamejo odločno stališče. V letošnjem septembru je pričala proti predlogu demokrata Scotta Weinerja iz Kalifornije, po katerem naj bi omenjena ameriška zvezna država postala »zatočišče« za otroke, ki naj bi jim brez soglasja staršev opravili nepovratne operacije spola. Temu so se odločno uprle številne nevladne organizacije, ki se borijo za starševske pravice.

Posegi na mladoletnikih zaradi spola kot kaznivo dejanje

Po besedah njihovih predstavnikov bi tovrstna zakonodaja omogočila »odvzem otroka«, ki bi ga brez brez vednosti ali privolitve staršev lahko odpeljali v Kalifornijo in tam opravili poseg za spremembo spola - vključno s predpisovanjem hormonskih zaviralcev pubertete, hormonov za nasprotni spol in nepovratnimi operacijami«, kalifornijska sodišča pa bi s tem dobila moč, da odvzamejo skrbništvo zakonitim staršem, ki želijo svojim otrokom pomagati, preden je prepozno.

Noben otrok si ne zasluži, da bi trpel pod nožem kirurga, ki spreminja spol.

Coleova pravi, da so se politiki na obeh straneh doslej večinoma »izogibali temu vprašanju«: »Največkrat se zaradi tega zapletajo v nepomembne spore, vendar se v zvezi s tem doslej ni storilo ničesar.« Za CNA se je pogovarjala dan po tem, ko je v Washingtonu pričala v prid predlogu zakona republikanske poslanke Marjorie Taylor-Greene, ki bi posege na mladoletnikih zaradi spola opredeljeval kot kaznivo dejanje. Zakon o zaščiti nedolžnosti otrok, ki ga je pripravila Greeneova, bi določal, da je izvajanje postopkov za spremembo spola - vključno z mastektomijo, faloplastiko in vaginoplastiko - pri mladoletnikih kaznivo dejanje, njen predlog pa podpira več kot 40 drugih republikanskih zakonodajalcev v ZDA.

»Noben otrok si ne zasluži, da bi trpel pod nožem kirurga, ki spreminja spol,« je Coleova minuli teden dejala na tiskovni konferenci, na kateri je bil predstavljen predlog zakona. »Ameriški otroci - vsi otroci - si zaslužijo dosti več kot to.« Po besedah poslanke Taylor-Greenove je »Chloeina zgodba izredno pomembna«: »Zelo smo ponosni nanjo, ker je bila dovolj pogumna, da jo je zaupala javnosti, žal pa njena zgodba ni edina - poleg nje jih je še veliko. Če kdo to vsiljuje otrokom, je na napačni strani zgodovine.« Chloe bi lahko ostala skrita očem javnosti in živela precej drugačno življenje, toda pogumna najstnica se je odločila, da bo opozarjala na nepopravljivo škodo, ki jo otrokom povzročajo »zaupanja vredni zdravstveni delavci«.

Danes sem veliko bolj srečna. To, kar počnem zdaj, mi osmišlja življenje.

Na vprašanje, ali je srečna, se 18-letnica široko nasmehne in odločno prikima: »Danes sem veliko bolj srečna. To, kar počnem zdaj, mi osmišlja življenje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh