Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel skupino transspolnih oseb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 08. 2022 / 11:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel skupino transspolnih oseb
S. Genevieve in župnik Andrea med srečanjem s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel skupino transspolnih oseb

Papež Frančišek je v Vatikanu znova sprejel skupino transspolnih oseb.

Srečanje sta organizirala duhovnik in redovnica, ki na obrobju Rima skrbita za pomoči potrebne, sveti oče pa je se je gostom posvetil po koncu sredine splošne avdience, je, kot navaja spletni portal Vatican News, poročal vatikanski časnik L'Osservatore Romano. »Papeževa pozornost do ljudi, ki živijo v veliki stiski in krhkosti, odpira nepredstavljive upe,« sta po navedbah omenjenega časnika pojasnila s. Genevieve Jeanningros in župnik Andrea Conocchia. Po letošnjih aprilu in juniju ter minulem tednu je bilo to že četrto papeževo srečanje s transspolnimi osebami v okviru splošne avdience.

Papež Frančišek in njegov »socialni delavec« kardinal Krajewski sta med koronaepidemijo transspolni skupnosti pomagala z denarnimi darovi, koronatesti in cepljenjem proti gripi.

S. Genevieve živi v naselju »estradnih umetnikov« v zabaviščnem parku v rimskam okrožju Ostia Lido, Andrea Conocchia pa je župnik v sosednji Torvaianici. V obdobju koronaepidemije je župnija skupaj s s. Genevieve nudila podporo osebam iz transseksualne skupnosti. Zaradi epidemije se transspolne osebe niso več mogle ukvarjati z ulično prostitucijo, zaradi česar so se znašle v hudi finančni stiski, ob tem pa so se jim pojavile tudi številne zdravstvene težave. Papež Frančišek in njegov »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski sta takrat omenjeni skupnosti pomagala z denarnimi darovi, koronatesti in cepljenjem proti gripi.

Nobeno človeško bitje ne sme trpeti krivice, da je zavrženo, saj ima vsak človek dostojanstvo, da je Božji otrok.

Duhovnik Conocchia je sprejem transseksualcev med avdienco opisal kot »revolucijo«: niti najmanj ni samoumevno, da jih papež nagovarja »z ljubeznijo, očetovsko skrbjo in preprostostjo«. Frančišek je predstavnike skupnosti iz Ostije doslej sprejel 27. aprila, 22. junija in 3. avgusta. Po duhovnikovih besedah nas »evangelij poziva k sprejemanju vseh ljudi, še posebej tistih, ki so zaradi predsodkov odrinjeni na rob družbe«. S. Genevieve je dodala, da nobeno človeško bitje ne sme »trpeti krivice, da je zavrženo, saj ima vsak človek dostojanstvo, da je Božji otrok«.

S. Genevieve in papež: stara znanca

S. Genevieve, ki prihaja iz Francije, papeža Frančiška pozna že vrsto let, še iz obdobja, ko je bil nadškof Buenos Airesa, kjer je tudi sama delovala, preden je prišla v Rim. Frančišek jo je znova srečal leta 2015, ko je obiskal župnijo Regina Pacis v Ostiji, tik ob zabaviščnem parku, kjer s. Geneviève živi svoj apostolat.

Papež Frančišek se odkrito približuje transspolnim osebam.

Transspolne osebe se težko poistovetijo s svojim biološkim spolom in se počutijo »rojene v napačnem telesu«. Pogosto so socialno izključene, tudi v verskih skupnostih. Papež Frančišek se odkrito približuje transspolnim osebam in v teh prizadevanjih podpira tudi jezuitskega sobrata p. Jamesa Martina, ki si v Združenih državah Amerike prizadeva za pastoralno oskrbo in spremljanje članov skupnosti LGBT brez predsodkov.

Nalaganje
Nazaj na vrh