Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež jezuitu p. Martinu: Jezus je blizu vsem ljudem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 08. 2022 / 12:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež jezuitu p. Martinu: Jezus je blizu vsem ljudem
To je že tretje Frančiškovo pismo ameriškemu jezuitu, ki se ukvarja s pastoralno oskrbo oseb iz skupnosti LGBT. FOTO: Vatican Media

Papež jezuitu p. Martinu: Jezus je blizu vsem ljudem

»Bog je Oče in ne zataji nobenega od svojih otrok«: tako papež Frančišek piše v pismu ameriškemu jezuitu Jamesu Martinu, sodelavcu jezuitske revije »America«, ki se ukvarja s pastoralno oskrbo oseb iz skupnosti LGBT.

Cerkev, ki izključuje, ni sveta Mati Cerkev, temveč ločina, je sveti oče sredi letošnjega julija zapisal v pismu, s katerim odgovarja p. Martinu, ki je Frančiška že večkrat prosil, naj Cerkev nagovori osebe iz skupnosti LGBT. Papež je jezuitu, tudi svetovalcu vatikanskega Dikasterija za komunikacije, naročil: »Ravnajte kot Jezus, ki je bil blizu vsem ljudem.«"

»Outreach 2022«

P. Martin je papeža v pismu obvestil o izidu letne konference Outreach o pastorali katoliške skupnosti LGBT, ki je po dveletnem premoru zaradi koronaepidemije 24. in 25. junija v živo zasedala na univerzi Fordham. Papež je v svojem odgovoru, napisanem v španščini, čestital p. Martinu, da je dogodek letos lahko priredil v živo, in poudaril pomen medosebnih srečanj v medčloveških odnosih.

Več je tega, kar nas združuje, kot tistega, kar nas razdvaja.

P. Martin naj si med LGBT-katoličani še naprej prizadeva za kulturo srečevanja, ki zmanjšuje razdalje in bogati z raznolikostjo, je po navedbah spletnega portala Vatican News zapisal papež. Pomembno je, da ohranjamo neposreden pogovor tudi z ljudmi, ki se zdijo drugačni: »Takrat se namreč zavemo: več je tega, kar nas združuje, kot tistega, kar nas razdvaja,« tako Frančišek.

»Epidemija nas je pravzaprav prisilila, da smo poiskali druge možnosti za krajšanje razdalj. Naučila nas je, da so nekatere stvari nenadomestljive, med njimi možnost, da si pogledamo 'iz oči v oči' tudi s tistimi, ki mislijo drugače, ali s tistimi, za katere se zdi, da nas medsebojne razlike razdvajajo ali celo postavljajo na nasprotni breg.«

FOTO: Vatican Media

Tretje papeževo pismo p. Martinu

To je že tretje Frančiškovo pismo ameriškemu jezuitu. Papež mu je prvič pisal julija lani, ob bok konferenci »Outreach 2021«. V lanskem pismu je papež poudaril, da je »Bog blizu vsakemu svojemu otroku in ga ljubi. Njegovo srce je odprto za vse«, obenem pa je p. Martina že takrat spodbudil, naj nadaljuje svoje služenje skupnosti LGBT.

Bog je Oče, ki ne zataji nobenega od svojih otrok, Božji slog pa je bližina, usmiljenje in nežnost.

»Ko premišljujem o Tvojem pastoralnem delu,« je zapisal lani, »vidim, da si nenehno prizadevaš posnemati ta Božji slog. Si duhovnik za vse, kot je Bog Oče vsem. Molim zate, da bi še naprej deloval na ta način, izkazoval bližino, usmiljenje in nežnost.«

V začetku letošnjega maja je papež Frančišek odgovoril na drugo pismo, v katerem ga je p. Martin prosil, naj odgovori na nekaj vprašanj, ki mu jih najpogosteje zastavljajo katoličani iz skupnosti LGBT in njihove družine. Papež je znova pojasnil, da je »Bog Oče, ki ne zataji nobenega od svojih otrok,« ter da je »Božji slog bližina, usmiljenje in nežnost«. Glede LGBT-katoličanov, ki doživljajo zavrnitev s strani Cerkve, je papež ponovil, da je »Cerkev mati in kliče skupaj vse svoje otroke«.

Ameriški jezuit p. James Martin. FOTO: Vatican Media

P. Martin je eden najvidnejših katoliških publicistov v ZDA

62-letni jezuit Martin sodi med najvidnejše katoliške publiciste v Združenih državah Amerike. Leta 2017 ga je papež Frančišek imenoval za svetovalca vatikanskega Dikasterija za komunikacije. P. Martin je tudi dekan Teološke fakultete Jezuitske univerze na Manhattnu. Tokratni papežev odgovor na svoje pisanje je v teh dneh objavil na družbenem omrežju Twitter.

Nalaganje
Nazaj na vrh