Zapri
Iskanje

Od objave odločbe US sta se poročila dva istospolna para

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 08. 2022 / 06:54
Oznake: Poroka
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 07:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od objave odločbe US sta se poročila dva istospolna para

Od objave odločbe US sta se poročila dva istospolna para
Od objave odločbe Ustavnega sodišča, da je zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola, neskladna z ustavno prepovedjo diskriminacije, s čimer je zaobšlo na treh referendumih jasno izraženo voljo državljanov, sta se poročila dva istospolna para.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je bilo od začetka uporabe novega Zakona o partnerski zvezi v matični register vpisanih 289 partnerskih zvez, sklenjenih na območju Slovenije, in še 58, sklenjenih v tujih. V času od objave sodbe ustavnega sodišča, torej od 8. julija letos, sta bili v matični register vpisani tudi dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma.

Spremembe pravilnika in obrazcev

Ker se skladno s Pravilnikom o izvrševanju zakona o matičnem registru iz matičnega registra izdajajo obrazci, ki se nanašajo zgolj na sklenitev zakonske zveze raznospolnih parov, so na ministrstvu pripravili spremembe pravilnika in obrazcev (listine o sklenitvi zakonske zveze in izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi), ki so prilagojeni odločitvi ustavnega sodišča.

Prilagojeni obrazci v drugi polovici meseca

Čeprav spremembe obrazcev, ki imajo naravo tiskovin z zaščitnimi elementi in se ne tiskajo na navaden papir, še niso v uporabi, pa na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da se zakonske zveze istospolnih partnerje že sedaj lahko sklepajo. Prilagojeni oziroma novi obrazci pa bodo začeli veljati po sprejetju sprememb pravilnika in dotisku novih obrazcev predvidoma v drugi polovici meseca, po objavi v Uradnem listu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh