Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20 let kasneje

Za vas piše:
Žiga Turk
Objava: 30. 04. 2024 / 09:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 09:44
20 let kasneje
Slovenija in Evropska unija. FOTO: Bogomir Štefanič

20 let kasneje

Mineva 20 let od naše včlanitve v Evropsko unijo. Slovenija je v tem času med vsemi novimi članicami napredovala najpočasneje. Ker je najbolj negovala dediščino socializma.

Doma torej nismo izpolnili pričakovanj. Pa je naša pričakovanja izpolnila Unija? Suveren član kluba, ki v Bruselj ne gleda navzgor, se mora vprašati tudi to.

O Sloveniji modrujejo, da nam je po osamosvojitvi in včlanitvi v EU in NATO zmanjkalo velikih projektov, okrog katerih bi se poenotili. Da ne vemo, kaj bi sami s seboj. Velja isto za Unijo? Po tem, ko je z veliko širitvijo združila evropsko celino, se zdi, kot da bi ji manjkal naslednji zgodovinski projekt. Iskala ga je, ampak ni našla ničesar pametnega.

Štirje zgodovinski projekti

Prvi projekt je vgrajen v Pogodbo. Ime mu je »vedno tesnejša unija«. Kmalu po naši včlanitvi se je sfižil projekt Lizbonske pogodbe in od takrat se Evropa centralizira pod mizo: z ukrepi Evropske komisije, Evropskega parlamenta in odločitvami Sodišča EU. Vsakih nekaj let se sicer sproži veliko premišljevanje s ciljem centralizacije, ampak noben še ni uspel.

Drugi velik projekt je bila Lizbonska strategija in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh