Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogled v prihodnost Evrope

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 30. 04. 2024 / 09:42
Čas branja: 16 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 09:50
Pogled v prihodnost Evrope
Dr. Ivan Štuhec. FOTO: Osebni arhiv

Pogled v prihodnost Evrope

Kaj imajo skupnega volitve poslancev Evropskega parlamenta, ki bodo v Sloveniji čez dober mesec dni, v nedeljo, 9. junija, in deklaracija Dikasterija za nauk vere Neskončno dostojanstvo, ki je bil v Vatikanu objavljen pred slabim mesecem dni, 8. aprila? Obe vsebinski niti, ki imata kajpak tudi prepoznaven slovenski odtenek, s še kakšno dodatno prepletamo v pogovoru z moralnim teologom dr. Ivanom Štuhecem.

Prvega maja 2004 je Slovenija postala polnopravna članica Evropske zveze. Mnogi smo takrat živeli v prepričanju, da je to za osamosvojitvijo najpomembnejši dogodek demokratične dobe novejše slovenske zgodovine. Kako ste doživeli ta dan? S kakšnimi pričakovanju ste ga takrat pospremili in kaj danes ostaja od teh pričakovanj?

Kako sem tisti dan doživel, se ne spomnim. Vsekakor mi je to predstavljalo logično nadaljevanje slovenske poti po osamosvojitvi. Pričakovanja? Najprej v smislu utrditve pravne države v Sloveniji, ki je bila v mnogih stvareh še globoko v socializmu. Pričakoval sem, da bo kapital iz zahodne Evrope pomagal vzpostavljati pluralno družbo. Pri tem sem se zelo zmotil. Kaj ostaja? Vsekakor demokratična pravila urejanja skupnih zadev, z vsemi svojimi slabostmi, seveda, in predvsem skupna varnostna politika, kar je danes morda najbolj važno.

Z evropsko tematiko ste se ukvarjali tudi raziskovalno. Spomnim se denimo vašega nastopa na novoletnem srečanj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh