Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20. obletnica smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 04. 2019 / 13:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2019 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
20. obletnica smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja

20. obletnica smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja

V nedeljo, 28. aprila, je slovesno mašo v cerkvi Svete Trojice v Odrancih daroval kardinal dr. Franc Rode.

Ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja, je bila v nedeljo, 28. aprila, slovesna maša v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih, ki jo je daroval kardinal dr. Franc Rode.

»Lojze Kozar ima posebno mesto med slovenskimi duhovniki«

Prvič v zgodovini Župnije Odranci je v cerkvi neuničljivega upanja maševal najvišji predstavnik Katoliške Cerkve v Sloveniji, kardinal. V pridigi je o Lojzetu Kozarju dejal:



»Lojze Kozar je zanimiva, pestra osebnost. Njegovo notranje jedro, tam, kjer je najbolj on, njegova zadnja skrivnost je v njegovem ljubečem odnosu do Boga … Lojze Kozar ima posebno mesto med slovenskimi duhovniki. Po izvoru iz skrajne meje slovenskega narodnega ozemlja nosi v sebi jasno narodno zavest, značilno za prebivalce obrobnih območij. Preseneča bistra jasnost njegovega izraza … Trdno prizemljen panonski človek, vztrajen in trmast, sicer pa mehkega srca in srčno dober do vseh … Lojze Kozar je bil obdarovan z mnogimi talenti. Hkrati umetnik in človek z nogami na tleh. Pisatelj in pesnik, ki se mu fantazija zlahka odlepi od realnosti in se poda v prostor prividov, in gradbenik, ki zračuna, koliko vreč cementa bo potrebnih za gradnjo cerkve. Znan je njegov glasbeni talent …«

Svoj nagovor je kardinal sklenil z besedami: »Kozar je bil v prvi vrsti in predvsem duhovnik, pastir svojega ljudstva. Evharistična skrivnost je bila središče njegovega življenja, oznanjevanje evangelija njegova sveta skrb. Molitev utrip njegovega srca. Bil je z vsem srcem povezan z Bogom, kot je zapisal ob svoji novi maši: 'Vem, da je moja sreča edino pri Njem, ki je moja mladost in vsa moja ljubezen'«



Pri maši so s petjem sodelovali pevci zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec in pevk Mladinskega zbora pod vodstvom Helene Vrbnjak ter instrumentalistke. Prošnje so izrekli učenci 6. razreda.

Ob koncu maše se je postulatorka Klavdija Dominko zahvalila kardinalu, člani ŽPS in Kozarjevega odbora pa so odličnemu gostu izročili spominska darila: Zbrana dela Lojzeta Kozarja, Kozarjevo srebrnino, liker iz zelišč Srebrnega brega in Odranski srebrnik, spominski medaljon s podobo odranske cerkve. Župnik je dodal zahvalo postulatorki Klavdiji Dominko, ki z veliko zavzetostjo vodi škofijski postopek za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja, član ŽPS in KO pa ji je izročil faksimile prvega dela dnevnika Božjega služabnika. Nato so vsi zbrani zapeli ljudsko pesem Prelepo ravno je polje, ki je himna Kozarjevega leta in Kozarjevih prireditev.

Ob koncu maše je kardinal Rode skupaj z verniki molil ob grobu Božjega služabnika Alojzija Kozarja za njegovo beatifikacijo, nato pa je pred cerkvijo blagoslovil spominsko znamenje (t. i. »kardinalov kotiček«), v katerega so vklesane besede: »Stati inu obstati – obisk kardinala Franca Rodeta v Župniji Odranci, 28. 4. 2019 ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja.« Kardinal je ob njem zasadil dren.

Nova zgibanka o Božjem služabniku Alojziju Kozarju
 
Tik pred 20. obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja je izšla zgibanka z naslovom: Božji služabnik Alojzij Kozar - duhovnik in pisatelj s srcem, ki jo je izdala Postulatura pod vodstvom postulatorke Klavdije Dominko.

Zgibanka na kratko predstavi Zbrana dela pisatelja Lojzeta Kozarja, ki jih je izdala Župnija Odranci, predvidene nove knjige v tej zbirki ter nekaj zapisov o Kozarju, ki so izšli v zadnjem času. Te zgibanke bodo ljudje dobili v nedeljo, 28. aprila, po vseh župnijah soboške škofije, ko bodo tudi molili za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Župnije so prejele tudi plakat, ki vabi k obhajanju 20. obletnice, ki bo na slovesen način obeležena v Župniji Odranci, ko bo sveto mašo daroval kardinal dr. Franc Rode.

Zgibanka s predstavitvijo knjig vabi k spoznavanju dragocene duhovne dediščine, ki nam jo je zapustil Božji služabnik. Namen svojega literarnega ustvarjanja je Božji služabnik Alojzij Kozar izrazil z besedami: »Pišem zato, da ljudi dvigam, da jim vsaj nekoliko oplemenitim srce.«  Iz vsake njegove knjige žari dobrota, ki človeka dviga, ga krepi in mu daje pogum. Ob 20. obletnici smrti nam Božji služabnik prihaja naproti predvsem s svojimi zapisanimi besedami, da bi nas še bolj dvigal, da bi nam še bolj bogatil srce in nas s svojo priprošnjo vodil v polnost življenja.

Vir: SŠK, škofija Murska Sobota
Foto: Vatikan News

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh