Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

23. razstava ročnih del Marjetic

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 26. 10. 2021 / 09:41
Oznake: Kultura, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
23. razstava ročnih del Marjetic
Z leve proti desni: predsednica društva Zdenka Brunšek, županja Selnice ob Dravi dr. Vlasta Krmelj in Angelca Lepej. FOTO: Anita Kirbiš

23. razstava ročnih del Marjetic

Članice Ročnodelskega društva Marjetice iz Selnice ob Dravi ustvarjajo že skoraj četrt stoletja. Zaradi znane epidemiološke situacije je njihova lanska razstava odpadla, vendar so Marjetice ustvarjale doma, zato se letos lahko pohvalijo s še bogatejšo, 23. razstavo ročnih del. In ker ničesar ne prepuščajo naključju, so jo svečano odprle prav 23. oktobra v Kulturnem domu Arnolda Tovornika v Selnici.

Razstavo vsako leto posvetijo eni temi, tako da nastane razstava v razstavi. Letos se je poleg do potankosti izdelanih in dih jemajočih izdelkov, ki so bili razstavljeni tudi v čudovitih starinskih in domiselnih okvirjih, na razstavi znašla zbirka umetniško dodelanih križev iz korenin oziroma vinske trte, delo domačina Petra Plevnika, ki je tudi strasten zbiralec starin.

 Vsak izdelek je sad potrpljenja in ljubezni

»Lani nam je razstavo odnesel koronavirus, vendar me smo pridno ustvarjale. Vsak izdelek je unikaten, je umetnina, ki jo je izdelala človeška roka z veliko mero potrpljenja in ljubezni. Delamo za svojo dušo in ohranjamo ter prenašamo znanje naših babic na naslednje rodove. Seveda pa si v društvu želimo novih članic in predvsem podmladka. Vse, ki imajo željo po ustvarjanju, dobrodošle,« je povedala predsednica društva Zdenka Brunšek, zadovoljna, da so uspeli pripraviti razstavo vsaj letos in ob koncu povabila na ogled.

Izdelki kot protokolarno darilo

Prisotne je nagovorila predsednica društva, ki je poseben pozdrav namenila županji Občine Selnica ob Dravi dr. Vlasti Krmelj ter gostujočim kolegicam iz Črne na Koroškem in Jurija ob Ščavnici. »Izjemno sem navdušena nad tem, kaj vse zmorejo ustvariti spretni prsti naših Marjetic. Vsekakor se bo občina bolj povezala z društvom. Že danes pa obljubljam, da bodo njihovi unikatni izdelki protokolarna darila naše Občine«, je dejala županja.

Priznanji za 20 let članstva

»Marjetice« so budno spremljale dogajanje v razstavišču, se posvečale radovednim obiskovalcem, poskrbele pa so tudi za pogostitev s pecivom, ki so ga pripravile same. Pripravili so tudi krajši kulturni program, ki sta ga izvedli učenki Glasbene šole Ruše Pia in Elina na harmoniki. Podelili so tudi priznanji za 20 let članstva v društvu, ki sta ga prejeli Marija Hlade in Alenka Grušovnik.

Pia in Elina na harmoniki. FOTO: Anita Kirbiš

Prijetno s koristnim

Društvo je nastalo na pobudo nekaj žena pred 24 leti z namenom združiti »prijetno s koristnim«. Danes društvo, ki ga v zadnjih letih vodi Zdenka Brunšek, šteje 15 članic. V najboljših letih pa jih je v društvu ustvarjalo tudi do 25. V društvenih prostorih se dobivajo enkrat tedensko. Ustvarjajo iz različnih materialov in pletejo, šivajo, kvačkajo, vezejo, klekljajo. Tako nastajajo izjemne rešilje zavese, namizni prti in prtički, gobelini, topla oblačila in celo nakit. Svoje izdelke vsako leto z veseljem predstavijo tudi širši publiki.


Nalaganje
Nazaj na vrh