Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trgatev, razstava in buča velikanka

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 28. 09. 2021 / 15:49
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 16:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trgatev, razstava in buča velikanka
Gospodar trte Gregor Žmak in skrbnik Jože Kurnik – letos je nekoliko manj pridelka, a je ta kakovosten. FOTO: Anita Kirbiš

Trgatev, razstava in buča velikanka

Kljub muhasti letini so letošnjo prvo jesensko soboto v Jarenini posvetili darovom narave. Prireditev z zgovornim naslovom so ob koordinaciji Krajevne skupnosti Jarenina pripravili Turistično društvo Ovtar Jarenina, Kulturno umetniško društvo Kajuh Jarenina, Prostovoljno gasilsko društvo Jarenina, Posestvo Valdek in Gostilna Lipa Jarenina.

Dvajsetletna potomka stare trte iz mariborskega Lenta, ki so jo v Jarenini posadili 16. junija 2001 v počastitev spomina na vinogradniškega in vinarskega strokovnjaka Iva Zupaniča, je letos lepo obrodila, za kar sta zaslužna skrbnik Jože Kurnik in ovtar Zvonko Repina.

Potomka najstarejše trte dala 20 litrov »tret mošta«

Prvi grozd je odrezal gospodar potomke, župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak, pridružili pa so se mu tudi člani domačega turističnega društva. Leta 2019, ko je Jarenina praznovala 880. obletnico prve omembe kraja, so ob trto postavili staro leseno prešo, ki jo je poklonila družina Plavec-Repa. In prav na tej, skoraj 100 let stari preši, so v prijetnem vzdušju in ob prepevanju domače vokalne skupine Mavrica naprešali 20 litrov žametno obarvanega mošta. Članice turističnega društva so poskrbele za malico, postregle so tudi z gibanicami.

Razstava jesenskih plodov v kostnici. FOTO: Anita Kirbiš

Razstava jesenskih plodov 

Članice Kulturno umetniškega društva Kajuh Jarenina so v kapeli sv. Mihaela oziroma kostnici ob jareninski cerkvi pripravile razstavo izvirnih izdelkov iz jesenskih plodov, pri čemer so sodelovali tudi otroci iz Vrtca Jarenina. Buče, jabolka, jesensko obarvano listje, ježki iz storžev, gospa jesenska iz koruznega ličja, otroške risbice – vse to bo na ogled do martinovega. Najstarejša jareninska stavba je tako ponovno nudila zavetje še eni razstavi.

Koliko tehta buča velikanka? (od leve proti desni: S. Kurnik Zupanič, G. Žmak, A. Tasič). FOTO: Anita Kirbiš

Dobrodelna akcija z bučo velikanko 

Sklepni dogodek tega dne je bil obarvan dobrodelno. V dopoldanskih urah so se jareninski gasilci napotili na Posestvo Valdek, kjer sta jih pričakala buča velikanka in njen pridelovalec Anton Tasič. Z gasilskim vozilom so jo odpeljali na tehtanje v Pesnico, težo buče pa zapisali v zapečateno ovojnico. Po vrnitvi v Jarenino so bučo vpričo številnih Jareninčanov in drugih obiskovalcev postavili na studenec pod Cesarsko lipo, kjer bo lepo okrašena na ogled do konca oktobra oziroma martinovega. Ob tej priložnosti je Anton Tasič razkril nekaj skrivnosti uspešnega gojenja buč velikank, predsednica Krajevne skupnosti Jarenina Sandra Kurnik Zupanič pa je razglasila začetek dobrodelne akcije »Dar jeseni«, s katero bodo zbirali sredstva za otroke OŠ Jarenina. V zameno za prispevek dveh evrov bo lahko vsakdo ugibal težo razstavljene buče. Akcija bo potekala v Gostilni Lipa v Jarenini vse do martinovega, ko bodo razglasili zmagovalca, sredstva pa predali ravnatelju osnovne šole. Nad jareninsko bučo velikanko je bil navdušen tudi župan Žmak, ki je povabil prisotne, da se udeležijo dobrodelne akcije ter glas o njej razširijo tudi naprej. Sam se je kot prvi vpisal v »knjigo stav«. Prireditev so nadaljevali z druženjem na gostilniškem vrtu pod Cesarsko lipo, kjer so padale prve ocene teže buče velikanke, zbrali pa so tudi že nekaj dobrodelnih sredstev.



Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh