Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

24-letni Janez na Gorenjskem goji alge [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 15. 04. 2024 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2024 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
24-letni Janez na Gorenjskem goji alge [FOTO, VIDEO]
Nasmejan in prijeten sprejem na kmetiji pr' Matjaž v Struževem. FOTO: Kaja Zupanc

24-letni Janez na Gorenjskem goji alge [FOTO, VIDEO]

24-letni Janez Rakovec, ki je doma na Kmetiji Rakovec, po domače Pr' Matjaž, v Struževem pri Kranju, je edini daleč naokoli, ki ima bazene s slano vodo. In to ne zato, da bi se v vročih dneh v njih ohlajal – ampak v njih goji modrozeleno algo spirulino, ki velja za superživilo. Poudariti velja, da je to prva slovenska farma spiruline. Poznamo jo tudi po imenu EKO Janez, saj se tako imenujejo Janezovi izdelki.

Janez je zagovornik načela, da sta sodelovanje in dobra volja najboljša, spodbudna beseda in odprtost za svež pogled pa sta vsakemu najmočnejši zalet. »Sem kranjski Janez, visok 186 cm in težak 95 kg (smeh). Študiran kmet po izobrazbi in zagnan podeželan po srcu. Dneve rad zapolnim z vsestranskim delom na domačiji Pr' Matjaž. Iskreno verjamem, da s povezovanjem znanja in idej lahko najlažje soustvarjamo prijetnejši jutri za vse, zato sem se tudi pred leti pridružil ZSPM,« je o sebi povedal mladi nadobudni bodoči prevzemnik kmetije.

Ponosno stoji za svojimi EKO Janez izdelki iz spiruline. FOTO: Kaja Zupanc

Kmetija je spremenila nekdanjo podobo

Pred leti je bila kmetija Pr' Matjaž klasična gorenjska kmetija, ki se je ukvarjala s prirejo mleka, pridelavo krompirja in repe. Okoli leta 2000 je Janezov oče skupaj z ženo začel spreminjati kmetijo. Prenehala sta z molžo in se začela ukvarjati s suhomesnatimi izdelki ter odprla trgovinico na dvorišču. Staro štalo so nato predelali v prostor za pogostitve in apartmaje, ki jih oddajajo še danes.

Prisluhnite podkastu in spoznajte Janezovo zgodbo.

»Potem pa sem prišel še jaz s svojo idejo o gojenju alg. Začel sem s pridelavo alge spiruline, ki je čisto neka nova stvar v Sloveniji.«

Družina Rakovec. FOTO: Osebni arhiv

Velika in povezana družina

Na kmetiji jih trenutno živi šest. Oče, mama in štirje otroci. Najstarejša je Karolina, sledijo pa ji še Janez, Jakob ter Ana Mari. »Od majhnih nog smo bili vsi otroci vključeni v delo, še posebej jaz in Karolina. Takrat telefonov še ni bilo toliko prisotnih, zato smo bili lahko veliko prisotni pri delu z očetom in mamo, bodisi na traktorjih, v trgovini ali na polju. Delati smo se naučili skozi igro, oponašali smo starše. Kmetovanje je bilo del našega vsakdana,« se brezskrbnih otroških dni spominja Janez.

Že od majhnih nog mi je bilo v veselje delati v kmetijstvu in se s tem ukvarjati. Nikoli nisem imel nobenih pomislekov o tem, kaj bom počel.

Očetova zgodba

Janezov oče je moral že pri dvajsetih letih trdo poprijeti za delo in prevzeti odgovornost na kmetiji. »Včasih so rekli, da je bilo pri nas na domačiji deset let nesreče, saj sta v teh letih umrla starša od očeta in nato še mlajši brat od očeta. Starša zaradi bolezni, brat pa je imel prometno nesrečo.« Skupaj s še enim bratom sta ostala sama in prevzela kmetijo.

Janez skupaj z očetom. FOTO: Osebni arhiv

Spirulina, pridelana z dobro voljo in ljubeznijo

Janezova gorenjska spirulina

Prvič je za alge slišal v srednji šoli v Biotehniškem centru v Strahinju, kjer je obiskoval program kmetijsko-podjetniški tehnik. »Profesor Borut Lazar, ki nas dejansko sploh ni učil, ampak nas je enkrat nadomeščal, nam je predstavil alge. Dela v podjetju Albin v Ljubljani, ki se ukvarja z algami. Mene je takrat to zelo zanimalo. Že nasploh so me zanimale inovativne stvari. Nato sem se začel izobraževati še sam.« Kako se je zgodba nadaljevala, pa izveste v podkastu.

Janezov rastlinjak. FOTO: Kaja Zupanc

Koristi modrozelene alge

Gojijo jo pod toplimi sončnimi žarki v zaprtem rastlinjaku, natančneje v čistih nizkih bazenih. Tako dosegajo najvišjo raven čistoče in posledično tudi kakovosti, ki se pozna na okusu in seveda hranilni vrednosti. Tako se namreč doseže najvišje vrednosti tako beljakovin kot tudi fikocianina poleg ostalih vitaminov.

S pomočjo kolegov in profesorja je sam izdelal stroj za žetev. FOTO: Kaja Zupanc

Verjetno se vsi sprašujete, zakaj so pravzaprav koristne. Spirulina je modrozelena alga in velja za eno najstarejših življenjskih oblik na zemlji ter hkrati superživilo. Dobra je za kožo, prebavo, za boljšo imunsko odpornost. Poleg večinskega dela beljakovin vsebuje tudi magnezij, ki podpira normalno delovanje mišic in srca.

Spirulino poleti, ko raste najbolje, saj je največ svetlobe in toplote, žanjemo vsak dan, jo nato na hladnem sprešamo in posušimo v kondenzacijski sušilnici pri nizkih temperaturah ter ji tako podaljšamo uporabnost.

Kako poteka postopek pridelave in kako izdelek pristane na polici v trgovini, pa Janez pojasni v podkastu.

Podpora sosedove Tončke

Janezovo idejo za gojenje alg pa je podprla tudi soseda Tončka, ki mu je za projekt odstopila del svoje zemlje. »Tončki je bila moja ideja takoj všeč, saj rada vidi, da se dogaja kaj novega,« je povedal Janez. »Moram reči, da mi veliko sosedov pomaga. Če ne bi imel takšnega odnosa s sosedi, bi bilo zelo težko razviti ta projekt. Še danes se s tem ukvarjam. Smo res zelo povezani, veliko si pomagamo, posojamo stroje, orodje in nudimo fizično pomoč.«

Oglejte si video, kjer Janez predstavi, kako požanjejo spirulino.

Podeželska mladina in prosti čas

Janez je človek, ki izkoristi vsako sekundo v dnevu. Rad se ukvarja s športom, se udeležuje športnih dogodkov, igra harmoniko ter ustvarja s svojim dekletom Mino. Prav tako z veseljem vzame v roke kakšno poučno knjigo o podjetništvu.

Mina in Janez na sejmu v Komendi. FOTO: Osebni arhiv

Zelo dejaven je tudi pri Zvezi slovenske podeželske mladine. »Kot član lahko soustvarjam razvoj in življenje na podeželju. Veliko mi pomeni, da se lahko družim z istomislečimi ljudmi. Dobro se razumemo in velikokrat izpeljemo kakšen dober projekt. Podeželska mladima mi daje dobro popotnico za življenje.«

Mladost na kmetiji je zanimiva, saj ...

… »ti je vse na dosegu roke. Lahko ustvarjaš, karkoli želiš, lahko delaš, karkoli želiš, greš, kamorkoli hočeš. Lahko delaš v gmajni, sekaš drva, ustvarjaš iz lesa in se ukvarjaš z zemljo.«

Poslušajte pretekle epizode podkasta Mladost na kmetiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh