Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočno darilo za Evo in Matevža s kmetije Pr' Matevž: Rodil se je Cene [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Kaja Zupanc
Objava: 01. 04. 2024 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2024 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočno darilo za Evo in Matevža s kmetije Pr' Matevž: Rodil se je Cene [FOTO, VIDEO]
Eva in Matevž s prvorojenko Mojco in nekaj dni starim sinom Cenetom. FOTO: Osebni arhiv

Velikonočno darilo za Evo in Matevža s kmetije Pr' Matevž: Rodil se je Cene [FOTO, VIDEO]

V praznični epizodi podkasta Mladost na kmetiji svojo zgodbo življenja na kmetiji z nami delita Eva Vrevc in Matevž Jenko, mlad zakonski par, ki se v teh dneh veseli rojstva drugega otroka. Prvorojenki Mojci se je pridružil bratec Cene, ki je v hišo prinesel dodatno veselje. Novo življenje je tako še polepšalo njihovo velikonočno praznovanje.

Da so se v družini lahko čim bolj v miru pripravili na novega družinskega člana, smo družinsko kmetijo Pr' Matevž obiskali nekaj dni pred veliko nočjo. Na kmetiji, ki leži v Retečah pri Škofji Loki, so usmerjeni v rejo krav molznic. Na njej živijo tri generacije. Poleg Eve in Matevža ter njunih dveh otrok pod skupno streho v ločenem gospodinjstvu živijo še Matevževa starša in njegov mlajši brat.

Na kmetiji obdelujejo 40 hektarov travnikov in njiv ter 15 hektarov gozda. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj.

Ob gradnji novega hleva le v prirejo mleka

V preteklosti so se ukvarjali s prirejo mleka in mesa ter pridelavo krompirja. Leta 2011 pa so se z gradnjo novega hleva preusmerili le v prirejo mleka. »Pri obstoječi velikosti kmetije za ohranitev oziroma njen razvoj je bila potrebna neka usmeritev ter povečanje, kar je zagotovilo delovno mesto tastu in tašči ter Matevžu. Ob tem se je namreč povečal stalež živali,« razloži Eva.

Eva, po poklicu zdravnica, in Matevž, po poklicu orodjar, med telički v domačem hlevu. FOTO: Siniša Kanižaj

Pred petimi leti v predelavo mleka v mlečne izdelke

Leta 2019 je sledil nov korak v razvoju kmetije, saj so registrirali dopolnilno dejavnost predelave mleka v mlečne izdelke. »V sami predelavi sva videla prihodnost na kmetiji, zagotovitev napredka in dodano vrednost ter tudi izboljšanje kakovosti življenja. Z načinom proizvodnje, ki temelji na varčevanju vode in elektrike ter okolju prijaznem embaliranju pa vsakodnevno poskušava prispevati k bolj trajnostnemu kmetijstvu,« pravita Eva in Matevž, ki sta v zakonski jarem skočila junija 2021.

Domača trgovinica

Pred leti sta na kmetiji uredila malo trgovinico, ki strankam omogoča nakup njihovih izdelkov na domu. »Ideja je zrasla v luči tega, da si nisva želela razvijati kmetije v še večjem slogu, temveč 'dodelati' obstoječe. V želji, da ostane po velikosti družinska in bolj finančno neodvisna od nihanj na trgu, sva se zato usmerila v dodano vrednost predelave.« Na njihovi domači polici tako denimo najdemo mascarponne, buratto in ročno izdelano domačo mocarelo ter jogurte.

Vse izdelke že od samega začetka pakirata le v povratno stekleno embalažo, saj želita celotno predelavo izpeljati čim bolj trajnostno. »Stranke so izredno lepo sprejele ta način poslovanja in z malo spodbude (kavcija) sprejele navado vračanja embalaže,« poudarjata člana Društva podeželske mladine Škofja Loka. FOTO: Siniša Kanižaj

Dejavna na družbenih omrežjih

Zavedata se, da morata nase in svoje izdelke opozoriti na različne načine, zato se poslužujeta uporabe družbenih omrežij. To jima vzame kar nekaj časa, priznavata v smehu: »Po navadi je tega časa ob najbolj zanimivih trenutkih najmanj. Zato vse nastaja zelo spontano, po navdihu. Je pa hudo pomemben del, saj kupci nujno potrebujejo 'izobrazbo' o izdelkih, njihovem nastanku in na splošno o delovanju kmetijstva. Želiva si izpostaviti tudi teme, ki so še kako aktualne, kot je na primer enakopravnost žensk v kmetijstvu.«

Po srednji šoli je zaposlitev našel doma

Matevž je tretji po vrsti med štirimi brati. Že od malih nog ga je veselilo delo z živalmi, skozi leta pa se je pokazalo, da je edini med tremi starejšimi brati, ki bi dejansko želel prevzeti vodenje kmetije. »Po končani srednji šoli sem se polno zaposlil na kmetiji in tako pokazal, da sem polno pripravljen prevzeti,« pripoveduje Matevž.

Mlada družina se rada odpravi na izlet v hribe. V ozadju je planina Razor. FOTO: Osebni arhiv družine Vrevc Jenko

Rojstvo Mojce je prineslo drugačen pogled na svet

Eva se je kljub zdravniškemu poklicu odločila, da to plemenito poslanstvo vsaj za zdaj zamenja s kmečkim življenjem. »Do glavnega zasuka je prišlo po Mojčinem rojstvu. Šele takrat zares ugotoviš, kako zelo ti otrok lahko spremeni pogled na svet. Še vedno me veseli tudi moj poklic, a sem se ob trenutnih razmerah v zdravstvu ter uspešnem delovanju domače predelave odločila v tej smeri nadaljevati. Hkrati pa mi to omogoča, da preživim tudi tako dragocen čas z družino.« Čeprav je študirala medicino, ji kmečka opravila niso popolnoma tuja. Celotni pogovor lahko poslušate tudi tukaj.

Mlada starša s hčerko Mojco v hlevu. FOTO: Osebni arhiv družine Vrevc Jenko

Prazniki in delo na kmetiji

Dela na kmetiji nikoli ne zmanjka, a Eva in Matevž si skušata vsaj med prazniki vzeti nekaj več časa za lastno družino in bližnje. Otroci seveda prinesejo dodatno dinamiko, a oba si želita hišo polno otroškega vrveža. »Največ nama pomeni, da smo skupaj,« poudarja Eva: »V moji družini to namreč ni bilo vedno možno, saj smo se zaradi službe staršev velikokrat selili. Je pa zelo lepo, kako srčno sem bila sprejeta med Matevževe, ki že od nekdaj radi preživljajo praznične trenutke v družbi širše družine.«

Nalaganje
Nazaj na vrh