Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič pri Golobovih »ta mladih« [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Kaja Zupanc
Objava: 25. 12. 2023 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2023 / 01:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božič pri Golobovih »ta mladih« [FOTO, VIDEO]
Kljub skupnemu življenju v dvoje ostajata zvesta koreninam in rada pomagata pri delu na domačih kmetijah. FOTO: Kaja Zupanc

Božič pri Golobovih »ta mladih« [FOTO, VIDEO]

V božično obarvanem podkastu Mladost na kmetiji gostimo Evo in Petra Goloba, mlada kmeta, ki sta avgusta svoj odnos okronala s poroko. Letošnje božične trenutke tako prvič praznujeta kot mož in žena v Šmartnem pri Litiji, k polnočnici pa sta se v tamkajšnjo župnijsko cerkev odpravila kar peš.

»Peka dobrot pred prazniki je prepuščena Evi, jaz sem le uradni okuševalec. Ostalo pa sva uredila skupaj, saj se med delom vedno rada zabavava in pogovarjava. Jaz rad poskrbim za bolj tehnične stvari.« S temi iskrenimi besedami in nasmehom na obrazu naju s Kajo v njuni prikupni kuhinji v najetem stanovanju, kamor sta se preselila takoj po poroki, sprejme Peter.

Eva in Peter Golob. FOTO: Kaja Zupanc

Božič v otroštvu

Za letošnji božič sta prvič pripravila svojo večerjo na sveti večer, nato pa sta skupaj čakala na polnočnico. »Kot otrok sem vedno nestrpno čakal sveti večer. V štalo smo vedno odšli malo prej in z brati hiteli opravljati svoje zadolžitve,« se otroških let spominja Peter, ki ima pet bratov. Evin najlepši božični trenutek pa je bil v otroštvu postavljanje jaslic. »Pri nas doma so vsako leto drugačne jaslice, vedno imajo drugačno pokrajino (puščava, gozd, reka,…) in pri tem smo sodelovali vsi trije otroci. Velikokrat smo se skregali, ker je bilo preveč idej, vendar smo bili na koncu ponosni na opravljeno delo.«

Kako in kje sta se spoznala Eva in Peter, boste izvedeli v podkastu, ki ga lahko poslušate TUKAJ.


Martin Golob med poročno pridigo: »Čim več se pogovarjajta«

Če ste ob priimku Golob zastrigli z ušesi in začeli razmišljati, ali sta Eva in Peter v sorodu z župnikom Martinom Golobom, imate prav. Martin je namreč Petrov starejši brat in od avgusta Evin svak: »Martin je poročil že dva brata, zato sem se tudi jaz odločil zanj,« razloži Peter. »Pri pridigi je veliko pozornosti namenil temu, naj se spoštujeva in čim več pogovarjava. Izpostavil je, naj poročno svečo prižgeva več kot samo enkrat na leto. Ne le na obletnico, ampak tudi takrat, ko bova potrebovala kakšen nasvet Svetega Duha ali ko se bova sporekla,« se spominja Eva. »Predvsem pa je bilo lepo, ker je govoril celotnemu občestvu, ne le nama«, dodaja Peter.

Po poroki v blok, a želja je lastna hiša

Po poroki sta se preselila v stanovanje v bloku. Na Petrovi kmetiji, kjer imajo krave molznice, bo domačijo prevzel njegov starejši brat, na Evini, kjer se ukvarjajo z rejo bikov pitancev, pa eden od njenih mlajših bratov. »To je samo začasna nastanitev, oba si namreč želiva svojo hiško na podeželju z velikim vrtom in kakšno domačo živaljo. Ne veva, kaj nama bo prinesla prihodnost. Morda si bova ustvarila svojo kmetijo, morda pa ne, pustimo se presenetiti. A pot do lastne hiške nekje na podeželju je težka, saj so nepremičnine neverjetno drage in nedostopne mladim,« trenutno situacijo opisujeta zakonca Golob, ki sta se spoznala na družbenem omrežju. Od prvega »všečka« do poroke je minilo približno tri leta.

Nista pozabila korenin

Kljub skupnemu življenju v dvoje pa ostajata zvesta koreninam in rada pomagata pri delu na domačih kmetijah. »Jaz pomagam predvsem takrat, ko je sezona silaže ali ko je na vrsti pobiranje krompirja, pa tudi takrat, ko je potrebnih več rok za delo,« pravi Eva, ki je sicer zaposlena na Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM) kot mentorica in koordinatorica prostovoljstva.

Mlajši brat Martina Golob, ki je po izobrazbi strojnik, pa zelo rad poskrbi za nemoteno delovanje strojev. »Zelo sem ponosen nase, če mi uspe kaj popraviti ali izboljšati,« pripoveduje Peter, ki zjutraj in popoldne skrbi za prevoz otrok v in iz šole, vmes pa pomaga na domači kmetiji.

Eva in Peter v traktorju. FOTO: Eva Golob

V nedeljo je mobilni telefon na polici

Po napornem delu med tednom poskrbita, da so nedelje namenjene le njima. »To pomeni, da telefone odloživa na polico in se posvetiva drug drugemu.« Čas božično-novoletnih praznikov bosta preživela v dvoje ali ob druženju z družinskimi člani. »Nič kaj posebnega, saj včasih prav paše, da se človek umiri in ne načrtuje preveč, kaj in kako.«

Eva, že sedem let članica DPM Kalček, je bila včasih animatorka na oratoriju. Peter, ki je član kar dveh podeželskih društev (DPM Kalček in DPM LIŠ) pa je bil v osnovni šoli ministrant, že od 14. leta je član pritrkovalske skupine Šmartin, prav tako je bralec Božje besede. Da bi se še dejavneje vključila v župnijo, sta si zadala še en cilj. Če vas zanima katerega, prisluhnite podkastu na tej povezavi.

Vabljeni k poslušanju preteklih epizod.

Nalaganje
Nazaj na vrh