Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmet Jernej Križančič: Želim si, da bi čim več prodali na domačem dvorišču

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 11. 12. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmet Jernej Križančič: Želim si, da bi čim več prodali na domačem dvorišču
»Iz našega sadovnjaka do vaših vrat.« FOTO: Kaja Zupanc

Kmet Jernej Križančič: Želim si, da bi čim več prodali na domačem dvorišču

»Začel sem prisegati na življenje na podeželju. Mislim, da je to nekaj čudovitega, saj lahko pogledaš na nekaj svojega, od tega živiš in veš, da ne bo nikoli izgubilo vrednosti,« pravi mladi kmet Jernej iz Vitne vasi na Bizeljskem. Skupaj s svojim mlajšim bratom in tremi generacijami pred njim se posvečajo predvsem sadjarstvu. Obiskuje drugi letnik magistrskega študija hortikulture na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Sadjarstvo Križančič

Na kmetiji Sadjarstvo Križančič živijo tri generacije. Ukvarjajo se s sadjarstvom kot glavno panogo, imajo nasad s 4,5 hektarja jabolk in 0,5 hektarja višenj. Poleg sadovnjakov obdelujejo še en hektar vinograda in 7 hektarjev njiv.

Jernej skupaj z babico in očetom. FOTO: Kaja Zupanc

Kako se je vse začelo …

S sadjarstvom na kmetiji je začel oče, povod za to pa je dala narava. »Čeprav smo z Bizeljskega, ki je značilno vinorodno območje, je narava v prejšnjem stoletju kar nekajkrat pokazala zobe, vsakoletne spomladanske pozebe.

V vinogradih v desetih letih praktično ni bilo trgatve, z živinorejo pa se ni dalo pokriti vseh stroškov, zato je bilo treba ubrati drugo pot, na kateri smo še danes. Tako smo leta 1987 zasadili prve jablane in počasi sadovnjake razširili do današnjih 4,5 hektarja,« je povedal Jernej.

FOTO: Kaja Zupanc

Prvi traktor v vasi

V Vitno vas je prvi traktor pripeljal ravno Jernejev dedek. »Prodali so nekaj krav in s tem denarjem kupili traktor,« opisuje Jernej. »To je bil za našo vas res velik dosežek.« Kakšen traktor je pripeljal in koliko časa je to trajalo, pa boste izvedeli v podkastu na tej povezavi.

Projekt orehi

Jernej že zavzeto načrtuje svojo prihodnost. »Zraven študija poskušam čim več pomagati na kmetiji, po koncu magisterija pa razmišljam o prevzemu. Nekaj načrtov za prihodnje leto že imam, saj si želim zasaditi dodatne trte v vinogradu in urediti nasad orehov.«

Pred dvema letoma je govoril o željah, danes te želje pretvarja v načrte.

»Verjamem, da veliko mladih v kmetijstvu ne vidi prihodnosti in raje izbere službo. Tudi mene so starši čudno pogledali, ko sem omenil orehe. Morda pa mi enkrat uspe. Bolje nasad orehov kot pa prazen vrt.«

Želim si oziroma se trudim, da bi čim več prodali na domačem dvorišču in imeli veliko različnih proizvodov.

Študij in podeželska mladina

»Pred petimi leti, ko sem obiskoval srednjo kmetijsko šolo, še nisem razmišljal o prevzemu kmetije, pravzaprav nisem vedel, kaj bi počel. Zato sem šel na dodiplomski študij agronomije. Rekel sem si, mogoče mi pa uspe narediti.« Jernej je danes diplomiran inženir agronomije in upa, da kmalu tudi magister.

Prosti čas, kolikor ga ima, skuša porabiti koristno. Del svojega časa namenja tudi podeželski mladini. »Sem član društva DPM Brežice in regijski predstavnik ZSPM za Posavje. Trudim se povezati društva regije, hkrati pa društvom omogočiti poleg zabave in poznanstev še koristne stvari za napredek članov, ekskurzije in izobraževanja.«

Pogovor je v celoti objavljen na tej povezavi. Vabljeni, da prisluhnite tudi vsem preteklim epizodam.  

Nalaganje
Nazaj na vrh