Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pija Šepec: Za enajsti rojstni dan si je zaželela kokljo s piščanci [VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 11. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pija Šepec: Za enajsti rojstni dan si je zaželela kokljo s piščanci [VIDEO]
Pija v svojem kokošnjaku. FOTO: Kaja Zupanc

Pija Šepec: Za enajsti rojstni dan si je zaželela kokljo s piščanci [VIDEO]

Zgovorna, ljubeča do živali in strastna do dela s traktorjem Pija sanja o prihodnosti, kjer bo imela svojo manjšo rejo krav dojilj ter v čredi enega predstavnika škotsko višavskega goveda. Njeno življenje je zgodba o ljubezni do kmetovanja, družine in neskončnih možnostih, ki jih prinaša podeželsko življenje.

Pija Šepec je 23-letno dekle iz Loške doline, natančneje iz vasi Podlož. S svojo družino deli življenje na manjši kmetiji, kjer se predaja skrbi za krave dojilje, pitanje bikov ter skrbi za kokoši, ki nudijo domača jajca. Družino sestavljajo štirje člani - Pija, njena mama, oče in dedek.

Pija skupaj s starši. FOTO: Kaja Zupanc

Celoten pogovor lahko poslušate tukaj.

»Večino kmečkih opravil opraviva midva z očetom, seveda pa nama pomaga tudi mama, ki skrbi za gospodinjska opravila, urejen vrt in obilico pridelane zelenjave,« pravi Pija. Ima še starejši sestri, ki sta poročeni in odseljeni od doma in že šest nečakov, tako da je pri njih doma vedno živahno.

Od veselja do diplome

Pija je diplomirana inženirka kmetijstva - zootehnike. »Študij mi je omogočil kar precejšen spekter novih znanj, mogoče malo bolj teoretičnih kot praktičnih.« Njeno zanimanje za kmetijstvo pa se je razvilo že v osnovni šoli, kjer je pod budnim očesom dedka in babice pridobivala dragocene izkušnje v stiku z živalmi in naravo.

»Odločitev, da sem se vpisala na Srednjo kmetijsko šolo na Grmu Novo mesto, je bila za domače velik šok, saj so bili vajeni, da sem pomagala pri opravilih na kmetiji, tako pa sem med tednom bivala v dijaškem domu ter se domov vračala le ob vikendih in med počitnicami. A so ta štiri leta srednje šole izredno hitro minila.«  

Nenavadna rojstnodnevna želja

Že kot otrok je imela posebno vez s kokošmi:

»Ko sem bila stara 11 let, mi je babica za rojstni dan kupila kokljo z desetimi piščančki, ker je bila to takrat moja največja želja. Tako sem večino dneva preživela v kokošnjaku, kjer sem jih pestovala, božala, se z njimi igrala in jih krmila. In vedno, ko so me domači iskali, so vedeli, da me bodo našli v kokošnjaku.« (smeh)

Obožuje vožnjo s traktorjem. FOTO: Kaja Zupanc

Čaka jo pomembna odločitev

V življenju Pije igra pomembno vlogo njen fant z Dolenjske, ki prihaja z večje kmetije s 130 glavami živine. Pija aktivno sodeluje pri delu na njihovi kmetiji, kar prinaša še dodaten naboj raznolikosti v njeno vsakodnevno življenje. »Ne veva pa še natančno, kje se bova ustalila, saj sta nama odprti obe možnosti in je odločitev, na kateri kmetiji ostati, kar težka. Tako za naju kot za obe družini,« je dejala.

Članica Društva podeželske mladine Loška dolina

Poleg kmetovanja Pijino srce bije tudi za podeželsko mladino. Že pet let je ponosna članica Društva podeželske mladine Loška dolina, kjer je v preteklih letih opravljala funkcijo podpredsednice.

Sodeluje tudi z Zvezo slovenske podeželske mladine, aktivno se udeležuje njihovih dogodkov in prispeva k organizaciji lokalnih prireditev, kot je bil letos prvi Traktor meet v njihovi občini.

Pija na pašniku s teličkom. FOTO: Kaja Zupanc

Česa vse si Pija še želi in kakšni so njeni cilji za prihodnosti, izveste v podkastu.

Kaj počne, ko ne dela na kmetiji?

Ko ni zatopljena v kmetijska opravila, uživa v naravi. Rada obišče kak bližnji hrib, se druži z nečaki ali pa si privošči izlet ali ogled filma v kinu. Pozimi se s svojo mamo odpravi na smučanje, kar je še ena njena strast.


Nalaganje
Nazaj na vrh