Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let prvih večstrankarskih volitev

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 04. 2015 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

25 let prvih večstrankarskih volitev

V Cankarjevem domu bo proslava, ki bo poskušala z glasbo in filmom obuditi čas prvih večstrankarskih volitev aprila 1990.

Fotografija je ilustrativna. Foto: Tatjana Splichal

Danes zvečer, 7. aprila 2015, bo Cankarjevem domu državna proslava, ki bo poskušala z glasbo in filmom obuditi čas prvih večstrankarskih volitev aprila 1990. V programu, ki ga je režiral Nikolaj Vodošek, bodo nastopili Big Band Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pod vodstvom Lojzeta Krajnčana ter otroški in mladinski zbor RTVS, kot tudi pevca Alenka Godec in Vlado Pilja. Film za proslavo je ustvarila Rosvita Pesek.

Ob 25. obletnici prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Jubileja se bodo zvečer spomnili tudi v DZ, kjer bo njegov predsednik Milan Brglez gostil sprejem.

Na sprejem v DZ, ki pa se bo začel ob 18.30, so vabljeni delegati skupščine v mandatu 1990-1992 in poslanci. Osrednji govorniki bodo predsedniki takratnih družbenopolitičnega zbora, zbora občin in zbora združenega dela, Ludvik Toplak, Ivan Bizjak in Jože Zupančič. Brglez bo gostom namenil pozdravne besede, nastopil bo tudi mladinski pevski zbor ljubljanske osnovne šole Franceta Bevka.

Volitve za predsednika in člane republiškega predsedstva ter za delegate družbenopolitičnega zbora in zbora občin tridomne skupščine so bile 8. aprila 1990. Nekaj dni pozneje, 12. aprila, so potekale še volitve za delegate zbora združenega dela, ko so bile tudi občinske volitve.

Na volitvah v skupščino so zmago dosegle stranke, združene v koalicijo Demos, ki so nato sestavile vlado pod vodstvom Lojzeta Peterleta. Za predsednika predsedstva so volivci izbrali Milana Kučana. Prva demokratično izvoljena skupščina je pozneje zagotovila sprejem zakonodaje in novo ustavo, ki sta bili podlaga za osamosvojitev Slovenije.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh