Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let župnije Ljubljana - Podutik

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 10. 2019 / 12:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2019 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

25 let župnije Ljubljana - Podutik

Praznovanje srebrnega jubileja župnije Svetega Rešnjega telesa in krvi.

Avgusta leta 1994 je bila na nadškofijskem ordinariatu v Ljubljani z odlokom nadškofa dr. Alojzija Šuštarja ustanovljena župnija Ljubljana – Podutik, razglašena pa je bila prvo nedeljo v oktobru istega leta. Letos torej praznuje 25 let.

Župnija svojo srebrno obletnico zaznamuje z raznimi dogodki že ves od sredine septembra, nadaljujejo pa vse do konca oktobra.



Osrednje praznovanje bo v nedeljo, 6. oktobra, ko bo slovesna maša ob 9. uri »v zahvalo Bogu za vse, kar smo prejeli, da se smemo zbirati ob Evharističnem kruhu, kot so zapisali v vabilu, po njej pa bo v avli župnišča odprtje slikarske razstave Cecilije Grbec, v dvorani pa monokomedija Gregorja Čušina. Na voljo bo tudi knjiga o župniji.

Župnija, posvečena Svetemu Rešnjemu telesu in krvi, ima okoli 3.800 prebivalcev in združuje naselja: Podutik, Dolnice, Glince, večji del Kamne Gorice in Toško Čelo.

Ustanovitev župnije

Priprave za ustanovitev župnije so se začele decembra 1989. Takrat je župnijski urad Ljubljana Koseze poslal Nadškofijskemu ordinariatu v Ljubljani vlogo za gradnjo stavbe za pastoralni center v Podutiku. Po zavzetem prizadevanju koseškega župnika Jožeta Bertonclja je občina Ljubljana Šiška izdala prednostno pravico in odobritev za gradnjo cerkvenih in pastoralnih objektov.

Župnik Jože Bertoncelj je priskrbel ne le zemljišče za gradnjo, ampak tudi osnutek idejnega načrta za stavbo pastoralnega centra.Marca 1990 je nadškof Alojzij Šuštar ustanovil Pastoralni center Ljubljana – Podutik in imenoval Jožeta Bertonclja za njegovega voditelja z nalogo, da pripravi vse potrebno za ustanovitev nove župnije. Avgusta 1994 je Branko Zadnik nastopil službo prvega župnika nove župnije Ljubljana Podutik. Začasna župnijska cerkev je postala cerkev sv. Antona Puščavnika na Glincah.

29. maja 2005 pa je bila blagoslovljena nova župnijska cerkev, posvečena Svetemu Rešnjemu telesu in krvi. Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, ob somaševanju upokojenega škofa Jožefa Kvasa in domačega župnika Braneta Zadnika ter 43 drugih duhovnikov. Med njimi je bil tudi pobudnik in začetnik gradnje nove cerkve, prelat Jože Bertoncelj iz župnije Ljubljana-Koseze.

Ob blagoslovitvi nove cerkve je nadškof Alojzij Uran dejal:

»Vaša župnija ima zaradi te nove cerkve posebno nalogo: postati mora živa Evharistija. Ne gre le za posnemanje nekega svetnika, ki bi mu bila cerkev posvečena. Gre za središče vesolja. Sprejemati svete evharistične skrivnosti pomeni vstopati v najpopolnejši smisel svojega bivanja, ki ni v iskanju lastnih koristi in ugodnosti. Kako nekaj dragocenega je, da le ob svojih bližnjih doživiš skrivnost Evharistije, zavest, da si ljubljen, zato ker nekdo zate daje življenje. Ivan Cankar je ob svoji trpeči materi doživel skrivnost evharistije: 'Mati, tvoje telo smo uživali, mati, tvojo kri smo pili.'«

Cerkev sv. Antona Puščavnika na Glincah (na fotografiji levo) je tako postala podružnična cerkev. Ta naj bi po nekaterih virih že stala okoli leta 1387. V pisanih virih je prvič omenja leta 1526, ko je ukazal nadvojvoda Ferdinand popisati cerkvene dragocenosti, ki so jih kasneje prelili v denar.

Vir: župnija Ljubljana Podutik, arhiv Družine
Foto: Marjan Smerke, arhiv župnije

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh