Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

250. obletnica cerkve v Gornjem Gradu

Objava: 01. 07. 2011 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

250. obletnica cerkve v Gornjem Gradu

Ob 250. obletnici postavitve cerkve v Gornjem Gradu bo v nedeljo, 10. julija 2011, slovesna sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Ob 250. obletnici postavitve cerkve v Gornjem Gradu bo v nedeljo, 10. julija 2011, ob 10. uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Benediktinski menihi so leta 1140 v Gornjem Gradu zgradili benediktinski samostan, že pred letom 1209 pa so na novo pozidali troladijsko cerkev in nov kamnit križni hodnik. S prehodom Gornjega Grada v last ljubljanske škofije leta 1461 se je začelo novo obdobje arhitekturnega razvoja s pozidavo nove cerkve in spremembe samostana v graščino, ki je bila med drugo svetovno vojno porušena. Gornjegrajsko cerkev sv. Mohorja in Fortunata kakršno vidimo danes, je dal postaviti ljubljanski škof Ernest Amadej grof Attems med leti 1753–1761. Stavbar je bil Matija Persky iz Ljubljane. Mogočna stavba je nadomestila staro benediktinsko cerkev, ki je bila zgrajena v romanskem slogu, nova pa je zgrajena v baročnem slogu, vsebuje pa že motive prve renesanse.

Cerkev katedralnega tipa je največja in arhitektonsko najpomembnejša baročna stavba na Spodnjem Štajerskem. Po naročilu knezoškofa Ernesta grofa Attemsa je bila pozidana med letoma 1752 in 1760. Iz impozantne cerkvene zunanjščine najbolj izstopa prednja razgibana fasada, ki posnema arhitekturo oltarnega nastavka. V vrhnjem zaključku fasade se nahajajo kamniti kipi sv. Miklavža, Krščanske ljubezni, Vere in Upanja, delo Jožefa Strauba iz leta 1755. Slika za glavnim oltarjem je delo Leopolda Layerja. Nad oltarji v prečni ladji in prvem paru kapel visijo dragocene slike Martina Johanna Kremser-Schmidta iz leta 1775 in Pavla Kühnla iz leta okrog 1860. V desni kapeli ob prezbiteriju je zakristija, v levi kapeli pa stojijo kulise Božjega groba. V veži so shranjeni renesančni nagrobniki ljubljanskih škofov in Andrejev oltar.

Opis cerkve je povzet iz spletne strani Občine Gornji Grad (prim. http://www.gornji-grad.si/default.php?id=53).

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh