Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

27. srečanje treh dežel v Vidmu

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 27. 08. 2009 / 10:10
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

27. srečanje treh dežel v Vidmu

Potekalo bo pod geslom 'Marija je vir našega veselja'

Srečanje treh dežel oziroma romanje vernikov iz dežele Furlanije, avstrijske Koroške in dela Slovenije bo jutri, v soboto, 29. avgusta 2009, v furlanskem glavnem mestu Vidmu. Že več kot 25 let ga izmenjaje organizirajo videmska, celovška in ljubljanska (nad)škofija. Srečanje se bo začelo ob 11.00 s slovesnim štirijezičnim somaševanjem škofov in duhovnikov v starodavni baziliki Marije, Matere milosti v središču mesta na Trgu 1. maja.

Geslo letošnjega srečanja, ki se glasi Marija je vir našega veselja, je povezano s čudodelno podobo Marije, Matere milosti, ki jo že od 13. stoletja dalje častijo v videmski baziliki. Globoka vernost in zaupanje v Marijino priprošnjo je skupna vsem trem narodom, ki kot sosedje že več kot 1.200 let živimo drug ob drugem. Srečanje treh dežel je cerkvena iniciativa, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega nacionalne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.

V imenu Cerkve na Slovenskem se bodo srečanja udeležili ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran, koprski škof msgr. Metod Pirih ter novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Organizatorji ocenjujejo, da se bo romanja udeležilo okrog 500 Slovencev. Romanje organizirajo posamezne župnije in agencija TRUD.

Pobudo za srečanje treh dežel je leta 1981 dal nekdanji videmski nadškof msgr. Alfredo Battisti, celovški škof msgr. dr. Egon Kapellari in ljubljanski nadškof msgr. dr. Alojzij Šuštar pa sta jo takoj podprla. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1982 na Svetih Višarjah, potem pa vsako naslednje leto v eni izmed (nad)škofij. Leta 2010 bo srečanje v celovški škofiji.

Letos torej lepo povabljeni v Videm!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh