Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

28. rojstni dan SŠK

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 02. 2021 / 15:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2021 / 20:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
28. rojstni dan SŠK

28. rojstni dan SŠK

Njen prvi predsednik je bil msgr. Alojzij Šuštar, zdaj jo vodi msgr. Stanislav Zore.

Člani SŠK so vsi krajevni in pomožni škofje. FOTO: Tatjana Splichal



Pred natanko 28 leti, 19. februarja 1993, je bila ustanovljena samostojna Slovenska škofovska konferenca (SŠK). Prej so bili slovenski škofje z drugimi na območju nekdanje skupne države povezani v Jugoslovansko škofovsko konferenco (JŠK), znotraj katere je bila 20. junija 1983 ustanovljena Slovenska pokrajinska škofovska konferenca (SPŠK).

Škofovska konferenca je zbor škofov Katoliške cerkve nekega naroda ali ozemlja, v okviru katerega škofje opravljajo svoje poslanstvo v pastoralni, bogoslužni, katehetski … dejavnosti. SŠK je najvišja ustanova Katoliške cerkve v državi, njeno ozemlje sovpada z državnimi mejami. Njeni člani so vsi krajevni in pomožni škofje.

Od dr. Alojzija Šuštarja ...

Osnutek statuta SŠK so slovenski škofje pripravili na seji 25. julija 1992, papež Janez Pavel II. pa je njen statut skladno z normami in določbami cerkvenega prava potrdil 19. februarja 1993. S tem je Katoliška cerkev v Sloveniji dobila večjo pravno trdnost in samostojnost. Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije (celjsko, soboško in novomeško), dotedanjo mariborsko škofijo pa povzdignil v nadškofijo in metropolijo in tako preoblikoval enotno cerkveno pokrajino v Sloveniji.


Prvi predsednik SŠK je bil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar. FOTO: arhiv Družine


Prvi predsednik SŠK je bil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar (1993–1997), za njim pa ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Rode (1997–2004), mariborski škof (in pozneje nadškof metropolit) msgr. dr. Franc Kramberger (od 7. decembra 2004) in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran (od 16. marca 2007).

... do Stanislava Zoreta

Od 11. januarja 2010 je bil na čelu SŠK ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres, od 31. julija 2013 novomeški škof in tedanji apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan. Zdaj SŠK vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki so ga člani izvolili na 99. redni seji v Kopru. Petletni mandat je nastopil 23. marca 2017.

SŠK podeljuje najvišje cerkveno odlikovanje v Sloveniji, odličje sv. Cirila in Metoda, posameznikom ali ustanovam, ki so se izkazali s posebnim zvestim služenjem Cerkvi med Slovenci. Lani sta bila ob 20. obletnici Društva prijateljev sv. Jakoba v Sloveniji prejemnika odličja zakonca Marjeta in (pokojni) Metodij Rigler.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh