Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

29 let od ustanovitve Slovenske škofovske konference

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 02. 2022 / 08:34
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
29 let od ustanovitve Slovenske škofovske konference
Stanislav Zore je sedmi predsednik samostojne SŠK. FOTO: Tatjana Splichal

29 let od ustanovitve Slovenske škofovske konference

Na današnji dan leta 1993 je bila ustanovljena samostojna Slovenska škofovska konferenca (SŠK). Slovenski škofje so bili do tedaj z drugimi škofi na področju nekdanje Jugoslavije povezani v Jugoslovansko škofovsko konferenco (JŠK).

Znotraj JŠK je bila 20. junija 1983 ustanovljena Slovenska pokrajinska škofovska konferenca (SPŠK). Slovenski škofje so na seji 25. julija 1992 pripravili osnutek statuta samostojne Slovenske škofovske konference.

19. februarja potrjen statut SŠK

Kot ob današnjem dnevu spominjajo na SŠK, je papež Janez Pavel II. po pridobitvi pozitivnega mnenja Kongregacije za škofe in Urada za odnose z državami pri Državnem tajništvu Svetega sedeža 19. februarja 1993 v skladu z normami in določbami cerkvenega prava potrdil statut samostojne Slovenske škofovske konference.

Slovenski škofje z nuncijem Speichom. Fotografija je simbolična. FOTO: SŠK

Leta 2006 ustanovitev teh novih škofij

Katoliška Cerkev v Sloveniji s samostojno SŠK dobila večjo pravno trdnost in samostojnost, poudarjajo v SŠK. Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije, celjsko, murskosoboško in novomeško. Dotedanjo mariborsko škofijo je povzdignil v nadškofijo in metropolijo ter tako preoblikoval enotno cerkveno pokrajino v Sloveniji.

Škofovska konferenca je zbor škofov Katoliške Cerkve določenega naroda ali ozemlja, v okviru katerega škofje opravljajo svoje poslanstvo v obliki pastoralne, bogoslužne, katehetske in drugih dejavnosti.

Od Šuštarja do Zoreta

Prvi predsednik Slovenske škofovske konference je postal ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar (1993–1997), drugi pa ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Rode (1997–2004). Tretji predsednik je bil od 7. decembra 2004 dalje mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger, ki je leta 2006 ob ustanovitvi nove nadškofije in metropolije postal nadškof metropolit.

Pokojni nadškof Uran je bil četrti predsednik SŠK. FOTO: Nadškofijski arhiv Ljubljana

Kot četrti je SŠK od 16. marca 2007 predsedoval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran, peti predsednik pa je bil od 11. januarja 2010 naprej ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Za šestega predsednika so 31. julija 2013 izvolili novomeškega škofa in tedanjega apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije msgr. Andreja Glavana. Sedanji in s tem sedmi predsednik SŠK je postal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je petletni mandat nastopil 23. marca 2017.


Kupi v trgovini

Razprodano
Ljubljanski škofje
Monografije
80,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh