Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biseromašnik - nadškof dr. Franc Kramberger

Za vas piše:
K. C.
Objava: 23. 06. 2020 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2020 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biseromašnik - nadškof dr. Franc Kramberger

Biseromašnik - nadškof dr. Franc Kramberger

Upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger letos praznuje biserno mašo in 40 let škofovske službe.
Upokojeni nadškof dr. Franc Kramberger letos praznuje biserno mašo in 40 let škofovske službe.

Prvi mariborski metropolit

Nadškof Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika. Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: »Zgodi se tvoja volja«.

Od 6. decembra 2004 do 16. marca 2007 je opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference. Dne 7. aprila 2006 je papež Benedikt XVI. ustanovil tri nove škofije, dotedanjo mariborsko škofijo pa povzdignil v nadškofijo in metropolijo, s čimer je nadškof Kramberger postal tudi prvi mariborski metropolit. 27. junija 2010 je v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika obhajal zlato mašo.

Moje duhovništvo je zame skrivnost

Zakladnica njegovih misli je izredno bogata in polna. Ob jubileju smo jih nekaj izbrskali za naše bralce v spodbudo pri hoji na poti za Kristusom, za katerim tudi sam jubilant pogumno in vztrajno stopa.

Moj duhovniški poklic je zame skrivnost.  V mladosti nisem mislil na duhovništvo, nisem šel v Maribor na gimnazijo, da bi postal duhovnik. Ves čas sem mislil na medicino, da bom dober in veren zdravnik.

Ko pa sem bil skoraj vsak teden na Ozni na zasliševanju in ko sem spoznal, da me hočejo odvrniti od vere, Cerkve in celo od duhovništva ter vzgojiti za svojega sodelavca (agenta), pa sem začel razmišljati: Če Ozna razmišlja o mojem duhovniškem poklicu, zakaj še jaz ne bi začel misliti na ta poklic. Od takrat mi misel na duhovništvo ni dala miru. Odločil sem se. Vem, da so ta čas mnogi molili zame: mati, krstna botra (Julijana Naterer, poročena Dajčman), gospa Roza Babič, pri kateri sem stanoval zadnji dve leti gimnazijskega študija, ker me niso več sprejeli v internat ali dijaški dom.

(Iz Letopisa Škofije Maribor, Maribor 2005)

Še več iz zakladnice Krambergerjevih misli si preberite v novomašni številki Družine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh