Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

3. evropski kongres geštalt pedagogike in pastorale v Celju

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 12. 08. 2023 / 16:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2023 / 16:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
3. evropski kongres geštalt pedagogike in pastorale v Celju
V Celju so se zbrali gestalt pedagogi iz različnih evropskih držav. FOTO: Jože Potrpin

3. evropski kongres geštalt pedagogike in pastorale v Celju

Od petka, 11., do nedelje, 13. avgusta je v Domu sv. Jožefa nad Celjem potekal 3. evropski kongres geštalt pedagogike in pastorale. Naslovili so ga: »Umetnost življenja – postati človek. Integrativna geštalt pedagogika v svojih številnih vsebinah in možnostih.«

Geštalt pedagogika se razume kot ena izmed najbolj celostnih pedagogik, ki kot temeljno »metodo« uporablja kreativne medije, od risanja in kiparjenja do dela s telesom in z glasom. Kot celostna pedagogika je kompatibilna z integrativno in inkluzivno pedagogiko ter temelji na biografskem in izkustvenem učenju, ki poteka vse življenje. Nastala je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja – ustanovitelj dr. Albert Höfer, predvsem zaradi dejstva, da se je določenim pedagogom zdelo škoda, da bi geštalt terapijo uporabljali samo za zdravljenje, ne pa za razvoj osebnosti. 

Prve dne popoldne po uvodnih besedah in pozdravih so predavali: dr. Franz Feiner iz Gradca na temo »Iz hvaležnosti za podarjeno življenje – osvoboditev za empatijo in solidarnost«; dr. Iva Nežič Glavica in ddr. Stanko Gerjolj iz Ljubljane – »Veselje do sprememb v življenju in strah pred njimi«; dr. Maria Elisabeth Aigner iz Gradca – »Za svobodo je potreben pogum! Pastoralno-psihološke usmeritve za življenje in dostojanstvo, skladno s spolom«. Sklenili pa so ga s pogovorom s prof. dr. Brankom Klunom in odprtjem razstave »Telo ne laže« Margrite Resch.

V soboto je imela predavanje dr. Johanna Rahner iz Tübingena z naslovom »Telesnost in osvoboditev. Postati človek kot izziv in obljuba«. Delavnice so na temo: »Zavestna pozornost, osebni prostor in ustvarjanje« (Mateja Centa Strahovnik); »Umetnost skupnega ustvarjanja in povezanosti« (Katja Jarc); »Pogum, zaupanje, veselje do življenja, svoboda – po sledeh smisla življenja« (Ursula in Joachim Hawel); »Čuječnost v univerzumu naših vlog« (Maria in Roland Schönmayr); »Humor kot priložnost za komunikacijo in pedagogiko« (Ludger Hoffkamp); »V ritmu, dihanju in glasu najdem svojo svobodo« (Franziska WagnerLutz). Program so sestavljali še »svetovna kavarna«, večerja s klovnom Ludgerjem Hoffkampom in glasbeni večer z Nino in Jožetom.

Zadnjega dne pa je bila najprej predstavitev znanstvenih del na temo Integrativna geštalt pedagogika in pastorala, zatem je prof. Hans Neuhold iz Gradca predaval na temo »Vzgoja in izobraževanje kot osvoboditev za biti človek – izhodišča na podlagi integrativne geštalt pedagogike in pastorale«, nakar so sledile še sklepne misli in zaključek kongresa.

Kupi v trgovini

Akcija
Najstov planer 2023/2024 - to bo moje leto
Koledarji
16,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh