Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

3. evropski večer

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 01. 2015 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

3. evropski večer

V četrtek, 8. januarja, je v galeriji Družina evropski poslanec Lojze Peterle ob 25. obletnici ustanovitve Demosa gostil nekdanje predsednike demokratično izvoljenih strank.

Tiskovna konferenca Demosa v prostorih društva slovenskih pisateljev

V četrtek, 8. januarja, je v galeriji Družina evropski poslanec Lojze Peterle na tretjem evropskem večeru ob 25. obletnici ustanovitve Demosa gostil nekdanje predsednike demokratično izvoljenih strank. Akterji Demokratične opozicije Slovenije (Demos), Ivan Oman, Vitoslav Gros, Dušan Plut, Hubert Požarnik in Dimitriji Rupel so spregovorili o tem, kako je stranka nastala.

Demos je bila koalicija demokratično izvoljenih strank, nastalih med letoma 1989 in 1990. To so bile Slovenska demokratična zveza (SDZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza (SKZ), Slovenska obrtniška stranka (SOS) in Zeleni Slovenije (ZS). Demos je zmagal na prvih večstrankarskih volitvah 8. aprila 1990. Po Peterletovem mnenju je bila ta koalicija najširši politični projekt v Sloveniji.

»Šlo je tudi za popolno politično neznanje in popoln amaterizem,« je o začetkih demokracije v Sloveniji dejal nekdanji predsednik SKZ Ivan Oman in povedal, da so nekateri v stranki predlagali, da zveza ne bi šla v Demos in bi bila nekakšen privesek Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), vendar so se na koncu raje odločili za Demos.

Zunanji minister Demosove vlade Dimitrij Rupel je za začetek Demosa določil leto 1988. »Eden vrhuncev slovenske pomladi je bila ustanovitev SKZ. Hkrati je prišlo do aretacije Janeza Janše in cele vrste ljudi, do vojaškega procesa JBTZ ter ustanovitve Bavčarjevega odbora za zaščito človekovih pravic.« Ob ustanovitvi SKZ se je skupina prijateljev njegovih besedah srečala pri Francetu Bučarju in sklenila, da je pravi čas za ustanovitev stranke, ki se bo naslonila na tradicijo, slovensko domoljubje, liberalizem in drugo. Tako je Demos začel delovati januarja 1989, je dejal Rupel. Za predsednika stranke sta bila v igri Jože Pučnik in Ivan Oman. Ta se je po besedah poznejšega poslanca Huberta Požarnika zdel bliže ljudem, zato je bil izbran.

Pot zelenih pa je bila drugačna, je pojasnil predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut. Zeleni so temeljili na ekoloških gibanjih in protestih ter nasprotovanjih takratnemu političnemu sistemu. Za vstop v Demos pa so se odločili, saj so menili, da se bo Demos zavzemal za blaginjo ob upoštevanju okoljskih vidikov. »Demos je bila mavrična koalicija, od socialdemokratov nemškega tipa do Zelenih Slovenije nemškega tipa, bili smo sposobni premagati ideološke razlike in smo udarna pest osamosvojitve Slovenije,« je pojasnil Plut. Predsednik SOS Vitomir Gros pa je prepričan, da je bila njegova stranka majhen jeziček na tehtnici, ki je pomagala Demosu zmagati na volitvah.

Vir: STA

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh