Zapri
Iskanje

30 let od sprejema Brionske deklaracije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 07. 2021 / 08:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 13:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

30 let od sprejema Brionske deklaracije

30 let od sprejema Brionske deklaracije
To je bil prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in takratno Evropsko skupnostjo. FOTO: Tatjana Splichal
Na Brionih so se na današnji dan pred tridesetimi leti sestali predstavniki Slovenije, SFRJ in EU ter sprejeli Brionsko deklaracijo.

Brionska deklaracija je dokument, ki je bil podpisan 7. julija 1991 med Slovenijo in SFRJ pod političnim pokroviteljstvom Evropske unije. Z njim so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, ki je za dobo treh mesecev zamrznila osamosvojitvene aktivnosti.

Kdo je bil na Brionih?

Delegacijo Evropske unije so sestavljali zunanji ministri Nizozemske, Luksemburga in Portugalske, Hans van den Broek, Jacques Poos in João de Deus Pinheiro. Na Brionih so se sestali s slovensko, hrvaško in jugoslovansko zvezno delegacijo. Iz Slovenije pa so se sestanka udeležili predsednik predsedstva Milan Kučan, premier Lojze Peterle, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, slovenski predstavnik v jugoslovanskem predsedstvu dr. Janez Drnovšek in predsednik slovenske skupščine dr. France Bučar.

Del slovenske delegacije je bil tudi Lojze Peterle. FOTO: Tatjana Splichal

Ključni poudarki dogovora

Na Brionih so se med drugim dogovorili, da nadzor nad mejnimi prehodi prevzema slovenska policija, ki bo delovala v skladu z jugoslovanskimi zveznimi predpisi. Ohranjen je bil tudi enoten nadzor zračnega prometa za vso Jugoslavijo, medtem ko je bilo glede varnosti na mejah treba vzpostaviti stanje, ki je veljalo pred 25. junijem 1991. Dogovorili so se tudi o deblokadi vseh enot in objektov JLA, brezpogojnem umiku enot JLA v vojašnice in odstranitvi vseh barikad s cest. 

Predsednik republike Borut Pahor bo ob 30. obletnici sprejetja brionske deklaracije priredil slovesnost v počastitev in ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred 30 leti.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh