Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 30 leti se je »rodil« tolar

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 10. 2021 / 09:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred 30 leti se je »rodil« tolar
Se še spomnite tolarskih bankovcev? FOTO: FB Slovenski tolar

Pred 30 leti se je »rodil« tolar

V letu 1991, ko je Slovenija stopila na samostojno pot, je morala naša država narediti mnogo pomembnih korakov na številnih področjih. Med drugim je takratna skupščina sprejela zakon, s katerim smo dobili svoj denar, tolar.

V teh dneh mineva 30 let, ko se je iztekel trimesečni moratorij, s katerim Slovenija po Brionskem sporazumu do vključno 7. oktobra ni smela izvajati osamosvojitvenih procesov.

Slovenija se je pripravljala

Slovenija je kljub moratoriju nadaljevala z osamosvojitvenimi procesi. Kot spominja STA, je slovenska skupščina nekaj dni pred iztekom moratorija sprejela posebna stališča in sklepe, s katerimi se je pripravljala na obdobje po 7. oktobru. Skupščina je med drugim vladi in Banki Slovenije naročila začetek postopka za uvedbo samostojne valute.

Sprejet zakon o denarni valuti

Skupščina je po izteku moratorija, 8. oktobra 1991, sprejela zakon o denarni valuti RS, s katerim je določila lastno valuto - tolar. Med imeni za slovensko valuto so bili sicer še klas, krona, karant, lipa in nekatera druga. Do izdaje tolarskih bankovcev in kovancev pa smo Slovenci skoraj leto dni kot zakonito plačilno sredstvo uporabljali vrednostne bone, ki jih je izdala država.

Tečaj tolarja je bil v primerjavi z nemško marko določen pri 32 tolarjih za eno nemško marko.

30 let Banke Slovenije

V letu, ko praznuje naša država, svoj jubilej obeležujejo tudi številne institucije. 25. junija je bila ustanovljena Banka Slovenije, in sicer s sprejetjem Zakona o Banki Slovenije in izvolitvijo prvega guvernerja, dr. Franceta Arharja, ki je danes svetovalec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Danes Svet Banke Slovenije vodi mag. Boštjan Vasle. 30-letnico so proslavili s sinočnjo slavnostno akademijo v Cankarjevem domu.

Evro zamenjal tolar

Svet Evropske unije je 11. julija 2006 odobril prošnjo Slovenije, da v letu 2007 vstopi v evrsko območje. Slovenija je evro uvedla kot prva izmed desetih držav, ki so se pridružile Evropski uniji 1. maja 2004.

S 1. januarjem 2007 je evro postal zakonito plačilno sredstvo pri nas. FOTO: Pixabay

Tolarske bankovce je pri Banki Slovenije mogoče zamenjati brez časovne omejitve, tolarske kovance pa je bilo možno zamenjati do 3. januarja 2017.

Od 15. januarja 2007 je v Sloveniji mogoče plačevati samo z evrskimi bankovci in kovanci. Do 14. januarja 2007 je namreč potekalo t. i. obdobje dvojnega obtoka, ko so se pri gotovinskem plačevanju lahko uporabljali tudi tolarski bankovci in kovanci.

Kupi v trgovini

Bog, vest in denar
Družbena vprašanja
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh