Zapri
Iskanje

30 let, odkar smo dobili internetno povezavo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 11. 2021 / 08:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2021 / 08:29
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

30 let, odkar smo dobili internetno povezavo

30 let, odkar smo dobili internetno povezavo
Internet uporablja skoraj 90 odstotkov Slovencev med 16. in 74. letom. FOTO: Tatjana Splichal
Danes mineva natanko 30 let, odkar smo v Sloveniji dobili prvo internetno povezavo, ki so jo konec novembra 1991 vzpostavili na Institutu Jožef Stefan v sklopu raziskovalnega projekta EUREKA 8 oziroma COSINE (Cooperation of Open Systems Interconnection iN Europe) z nizozemskim nacionalnim inštitutom za fiziko in matematiko NIKHEF.

Gospodarski in splošni razvoj v sodobni digitalni družbi je neposredno povezan z razvojem visokokakovostne širokopasovne infrastrukture, ki je podlaga za razvoj in uporabo interneta, ob današnjem dnevu, poudarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Pobudo prevzeli zasebni investitorji

Skozi leta so levji delež investiranja v širokopasovno infrastrukturo v Sloveniji prevzeli zasebni investitorji. Gre za operaterje elektronskih komunikacij, ki izvajajo investicije na tržno zanimivih področjih. »Gospodinjstva, za katera v času testiranja tržnega interesa ta ni bil izražen, smo poimenovali bele lise. Te se ne pojavljajo le v posameznih delih Slovenije, temveč po vsej državi.«

Prenos znanja in informacij

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob tej prelomnici dejal: »Internet je eden od izumov z največjo disruptivno močjo v človeški zgodovini. Na eni strani je omogočil enormen prenos znanja in informacij ter njih dostopnost, na drugi pa postavil pred posameznika in družbo povsem nove izzive, to je, kako sobivati s tem informacijskim bogastvom.«

Internet je eden od izumov z največjo disruptivno močjo v človeški zgodovini. (Boštjan Koritnik, minister za javno upravo)

Lani 284 milijonov za vlaganje v elektronske komunikacije

V letu 2008 je skupna višina naložb v sektorju elektronskih komunikacij znašala približno 400 milijonov evrov, kar je največji letni vložek doslej. »Leto kasneje so investicije znašale približno 180 milijonov evrov, leta 2020 pa 284 milijonov evrov.«

Vse več Slovencev uporablja internet

Z leti tudi v Sloveniji uporaba interneta vse bolj narašča. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je internet je v 1. četrtletju letošnjega leta redno uporabljalo 89 % Slovencev med 16. in 74. letom starosti. Prevladujejo tehnologije, ki omogočajo višje hitrosti dostopa do interneta, povečuje se delež optike do doma in uporaba tehnologije, ki omogoča višje hitrosti dostopa prek kabelskih omrežij.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh