Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

35. obletnica Maistrovih prireditev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 10. 2021 / 17:27
Oznake: Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2021 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
35. obletnica Maistrovih prireditev
FOTO: Tamino Petelinšek/STA

35. obletnica Maistrovih prireditev

Na Zavrhu je danes potekala proslava ob 35. obletnici Maistrovih prireditev in krajevnem prazniku. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik države Borut Pahor, ki je položil venec k spomeniku generala Rudolfa Maistra.

Predsednik republike je pred slavnostnim nagovorom dejal, da imamo v naši domovini skoraj vse, a ga skrbijo naši medčloveški odnosi. Spomnil je, da smo vse, kar smo v zgodovini velikega dosegli, dosegli skupaj in le, če je bilo med nami zaupanje in sodelovanje.

Mož sprejemanja težkih odločitev

O generalu Maistru je predsednik dejal, da gre za pomembnega sooblikovalca naša samostojne Slovenije. »Maister je bil človek s sposobnostjo razumevanja zgodovinskega trenutka in mož sprejemanja velikih in težkih odločitev. Ne samo z nasprotniki, tudi s tistimi, za katere je pričakoval, da mu bodo stali ob strani. Samo veliki voditelji to znajo in zmorejo.«

Znal je povezovati, združevati, bil je tisti, ki je pozival k enotnosti in sodelovanju. Zavedal se je, da lahko slovenski narod uspe samo, če bo temeljil na teh vrednotah, povezan in enoten. (Borut Pahor)

Odrinjen v pozabo

Čeprav je odigral pomembno zgodovinsko vlogo, je bil Maister za dlje časa odrinjen v pozabo, je izpostavil Pahor. »Šele v zadnjih desetletjih se ponovno cenita njegova izjemna vloga in prispevek. Vendar tako ni bilo med ljudmi, med tistimi, s katerimi je živel. To se je pokazalo že ob njegovi smrti. Predvsem pa ga nikoli niso pozabili tisti, s katerimi je živel, njegovi sokrajani in njihovi potomci. In prebivalci Slovenskih goric so Maistru zagotovo prirasli k srcu, saj je redno zahajal v te kraje.«

35 let dogodkov

35 let različnih dogodkov nima zgolj spominskega in družabega značaja, je nadaljeval predsednik. »Gre za strokovno in sistematično odkrivanje in spoznavanje vseh značilnosti Maistra in njegovih soborcev. Zato imajo Maistrove prireditve posebno vrednost, ki jo je potrebno nadgrajevati in podpirati. Vaše aktivnosti morajo biti del spoznavanja mladih z velikani slovenskega naroda in navdih za odnos do svojega naroda in države, do slehernega človeka,« je zaključil.

Udeležence sta nagovorila tudi Janez Kramberger, župan občine Lenart in profesor Aleš Arih, predsednik domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor in pobudnik Maistrovih prireditev na Zavrhu.

Nalaganje
Nazaj na vrh