Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let od smrti Martina Luthra Kinga ml.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 04. 2018 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2018 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let od smrti Martina Luthra Kinga ml.

50 let od smrti Martina Luthra Kinga ml.

Obletnice se spominjajo tudi v Vatikanu.
Ob petdeseti obletnici atentata na Martina Luthra Kinga ml. je vatikanski predstavnik pri Združenih narodih dejal, da je papežu Frančišku in dr. Kingu skupno prepričanje v pomen nenasilja in potrebo po globalni solidarnosti.



Danes, 4. aprila, obeležujemo 50 let od smrti dr. Martina Luthra Kinga ml. Ameriški baptistični pastor in borec za človekove pravice je bil umorjen leta 1968 v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee, kjer se je dejavno boril proti revščini in rasnemu razlikovanju.

Krogla ga je zadela, ko se je 4. aprila 1968 na balkonu motela Lorraine pogovarjal s prijatelji.

Po smrti dr. Kinga je papež Pavel VI. v nagovoru med opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu izrazil svoje globoko obžalovanje nad umorom »krščanskega preroka za rasno vključevanje«.

Papež Frančišek je v nagovoru ameriškemu kongresu 24. septembra 2015 dejal, da sanje Martina Luthra Kinga ml. še naprej navdihujejo kristjane po vsem svetu.



Nenasilje in globalna solidarnost

Nadškof Ivan Jurkovič, apostolski nuncij in stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, je za spletni portal Vatican News spregovoril o podobnostih med dr. Kingom in papežem Frančiškom. Kot je dejal, je bilo obema skupno prepričanje v pomen nenasilja in potrebo po globalni solidarnosti.

Nadškof Jurkovič je povedal: »Sleherni človeški razvoj se lahko doseže le z nenasiljem. Nasilje povzroča nove težave in nove delitve.«

Glede potrebe po solidarnosti je nadškof dejal, kako Cerkev verjame, isto pa je verjel tudi Martin Luther King ml., da »smo vsi del ene človeške družine in moramo preseči sleherno delitev, posebej tiste, ki temeljijo na rasnih ali družbenih razlikah.«

»Zdi se, da je papež Frančišek v resnici le eden izmed maloštevilnih ljudi, ki dosledno branijo človekove pravice,« je dejal nadškof Jurkovič: »Prizadevanje za mir mora postati globalni vzorec političnega razvoja.«

Vir: Vatican News
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh