Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let otroške folklorne skupine Osnovne šole Cirkovce

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 17. 12. 2022 / 09:18
Oznake: Dogodek, Kultura, Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2022 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let otroške folklorne skupine Osnovne šole Cirkovce
Obeležili 50 let delovanja Otroške folklorne skupine Osnovne šole Cirkovce. FOTO: Anita Kirbiš

50 let otroške folklorne skupine Osnovne šole Cirkovce

Na Osnovni šoli Cirkovce v Občini Kidričevo so 8. decembra obeležili pol stoletja delovanja šolske folklore. Šolska športna dvorana, ki služi tudi za prireditve, je bila polna do zadnjega kotička. Le toliko je bilo prostora, da se je v spremstvu hudičkov v dvorano prikradel še Miklavž in prireditev se je začela.

Med posebnimi gosti je bila upokojena učiteljica, sicer pa strokovnjakinja in poznavalka otroške folklore pri nas Nežka Lubej, ki je napisala prvi priročnik za vodje otroških folklornih skupin Pikapolonica. Poseben pozdrav je veljal tudi Cirkovčanki Pavli Veler, humanitarki in kulturnici ter častni občanki Občine Kidričevo.

Z obiskom jih je počastil in nagovoril tudi župan Občine Kidričevo Anton Leskovar, ki je za vseh sto plesalcev po njihovem nastopu pripravil sladko presenečenje – torto velikanko. Obiskovalcem v dvorani pa so po prireditvi mlade folkloristke ponudile suho sadje. Za celostno podobo prireditve je poskrbela učiteljica Liljana Brglez, ki je sicer vpeta v delovanje odrasle folklorne skupine in kulturnega dogajanja v Cirkovcah.

Zgodovina šolske folklore, uspehi …

Cirkovški osnovnošolci v šolski folklorni skupini plešejo že od leta 1971. Takrat sta Anton Brglez, vodja FS Vinko Korže Cirkovce, in Alojz Knafelc, takratni ravnatelj šole, ustanovila folklorno skupino na šoli kot podmladek že uveljavljene, odrasle skupine. Prva mentorica je bila učiteljica Slavica Hecl. Po njenem odhodu je vodenje folklore prevzela Slava Knafelc, po njeni upokojitvi leta 1985 pa učiteljica Marija Jurtela. Sedaj že nekaj let skupino vodita Milada Skuber, ki je prevzela starejše osnovnošolce, in Metka Kaiser z mlajšo skupino. S priključitvijo vrtca k OŠ Cirkovce imajo tudi skupino predšolskih otrok, ki jo vodi Monika Šešo. Tudi ravnateljica Ivanka Korez, ki Osnovno šolo Cirkovce vodi danes, se zaveda pomena otroške folklore, preko katere je šola še tesneje povezana s svojim okoljem in njegovimi ljudmi.

Oba ravnatelja, ki sta v preteklem obdobju vodila šolo, Alojz Knafelc in Bogomir Jurtela, sta spodbujala in podpirala otroško folklorno dejavnost, ki se je skozi leta spreminjala in razvijala. Otroške folklorne skupine so nekoč bolj posnemale odrasle, v zadnjem obdobju pa se delo v njih usmerja na ohranjanje otroških iger in običajev, za kar ima največ zaslug Marija Jurtela. V ospredju je tudi ohranjanje otroških oblačil preteklega časa.

»Folklorna skupina Osnovne šole Cirkovce se redno udeležuje območnih srečanj otroških folklornih skupin Javnega sklada za kulturne dejavnosti v organizaciji Območne izpostave Ptuj. Selektorji pa njihovo odlično delo pogosto nagradijo z nastopi na regijskih in državnih srečanjih. Plesalci folklorne skupine smo ime Cirkovc, Kidričevega pa tudi Slovenije s svojimi gostovanji in nastopi ponesli po vsej Sloveniji in v mnoge dele Evrope. Dvakrat smo obiskali mednarodni otroški festival v Ankari v Turčiji, pa tudi festivale na skrajnem jugu Italije, v Salzburgu v Avstriji, v Skopju v Makedoniji, na Hrvaškem v Zagrebu, Varaždinu, Kutini in Jelenju. Nastopali smo tudi na otroškem Folkartu festivala Lent. Zadnja leta smo redni gostje Otroškega folklornega festivala v mestu Ugljevik v Bosni in Hercegovini. S svojimi nastopi folklorniki prispevamo k prepoznavnosti domačega kraja in občine ter neštetokrat polepšamo najrazličnejše prireditve«, pa o nastopih in tekmovanjih Metka Kaiser.

Začeli so med prvimi v Sloveniji

Cirkovška otroška folklorna skupina je ena izmed prvih otroških folklornih skupin v Sloveniji. Folklorniki so v začetku večinoma plesali cirkovške plese in bili oblečeni v enaka oblačila kot člani odrasle skupine. V zgodnjih začetkih folklore je to pomenilo ohranjanje plesov, šeg in navad, zato je treba v to vključiti tudi igro in kostumsko podobo. Vedno bolj se namreč uveljavlja celostna obravnava folklore, s katero se ohranja naša bogata kulturna dediščina. Z njo so vključeni tudi v projekt UNESCO šol – Dediščina v rokah mladih.

Da se danes vse štiri skupine folklornikov lahko predstavijo v tradicionalnih oblačilih, gre velika zasluga sponzorjem in šolskemu skladu OŠ Cirkovce, ki skozi vsa leta prispeva sredstva za nakup blaga, saj otroci oblačila hitro prerastejo, v skupine pa se vključuje tudi vedno več otrok, ki jih je potrebno primerno obleči. Iz sredstev šolskega sklada so kupili tudi šolsko frajtonarico, saj je prav glas harmonike spremljevalec folklornih plesov. V preteklih letih so skupaj s Prosvetnim društvom Cirkovce sodelovali v programu razvoja podeželja LAS – Bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah ter dve skupini folklornikov tudi primerno obuli.

»Zanimanje za obiskovanje folklorne skupine je pri učencih zelo veliko, kar seveda ni nič presenetljivega, saj otroci na naših koncih s tem rastejo. Mnogi že od malih nog spremljajo zgodbe svojih staršev ali starejših otrok, ki vedo kako veselo je pri folklori. Na cirkovški šoli letos tako delujejo štiri skupine; najmlajša - predšolska skupina iz vrtca in tri šolske skupine OFS, tako skupaj na OŠ Cirkovce pleše kar 100 otrok in učencev«, je ponosna na folklorno kulturno dediščino ravnateljica šole.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh