Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let Mešanega pevskega zbora sv. Tilna Besnica

Za vas piše:
Anica Kordež
Objava: 17. 12. 2022 / 09:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2022 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
25 let Mešanega pevskega zbora sv. Tilna Besnica
MePZ sv Tilna Besnica po nastopu na 30. semanjem dnevu v Besnici. FOTO: Pevski zbor sv. Tilna

25 let Mešanega pevskega zbora sv. Tilna Besnica

V petek zvečer 9.12.2022 je Mešani pevski zbor sv. Tilna Besnica, ki deluje v okviru Kulturnega društva Besnica in Župnije Besnica, pripravil kronološko video predstavitev o 25 letnem delovanju. V uvodnem nagovoru je vodja glasbene dejavnosti pri kulturnem društvu Anica Kordež poudarila pomen zborovskega petja za ohranjanje slovenske kulturne dediščine.

Mešani pevski zbor sv. Tilna Besnica je bil ustanovljen marca leta 1997 na pobudo takratnega župnika Alojza Grebenca. Sprva je zbor nosil ime Mladinski pevski zbor sv. Tilna, saj ga je sestavljalo kar 47 pevk in pevcev, katerih povprečna starost je bila pod 20 let.

Od ustanovitve dalje ima pevski zbor dvojno poslanstvo 

S prepevanjem bogati nedeljska in praznična bogoslužja ter kulturne prireditve prvenstveno v domačem kraju. Vsa leta je zbor vključen tudi v Kulturno društvo Jožeta Paplerja Besnica. Prepevali so tudi pri mašah in koncertih v več kot 20 krajih po Sloveniji. S petjem in orglami so slavili Boga in ponesli slovensko pesem tudi izven slovenskih meja in sicer so prepevali v Zürichu in Einsiedelnu ob 35. obletnici Slovenske misije v Švici, na Dunaju pri maši narodov, v Vatikanu, v Budimpešti in Zagrebu ter sodelovali dvakrat na ponovno obujeni Kranjski nedelji v Krki v Avstriji. V letu 1999 so skupaj z Založbo Družina izdali pesmarico »S petjem in orglami slavimo Gospoda« skladatelja in besniškega rojaka prof. Matevža Fabijana. Za besniški pevski zbor je prof Matevž Fabijan napisal preko 30 skladb, ki so jih tudi krstno izvedli. Program skladb, ki jih zbor prepeva, je raznolik in zahteven, saj je v cerkvenem letu je potrebno prepevati preko 100 različnih sakralnih skladb. K temu pa je potrebno dodati še večje število posvetnih skladb. Zato je potrebno trdo delo na pevskih vajah, ki potekajo enkrat tedensko, ob petkih. Kot pravijo pa najdejo čas še za družabni del, ki je za delovanje pevskega zbora tudi pomemben element. Občasno podaljšajo vajo za kako uro ali več s praznovanjem rojstnih dni. Vsako leto pripravijo tudi koncert božičnih pesmi, sodelujejo na Kresnem večeru in Dnevu državnosti ter drugih prireditvah v kraju. Tradicionalno pa se enkrat letno odpravijo na romanje oziroma izlet na katerem raziskujejo lepote Slovenije ali zamejstva.

Pri Mešanem pevskem zboru sv. Tilen za orgelsko ali klavirsko spremljavo skrbi Filip Ošlaj. Zborovodja pa je že od vsega začetka Janez Fabijan. Občasno sta pri delovanju pevskega zbora nudila strokovno pomoč prof. Matevž Fabijan in Urška Štampe, hčerka Janeza Fabijana. Ob jubileju MePZ sv. Tilna se zahvaljujejo vsem bivšim in sedanjim pevkam in pevcem, organistom Alešu Lebnu, Matjažu Megliču in sedanjemu organistu Filipu Ošlaju. Težko si predstavljamo, koliko odrekanj in ur so žrtvovali posamezniki, da so se udeležili pevskih vaj prepevali pri mašah in na nastopih. Nekateri člani pevskega zbora so za obisk vaj in prepevanja bodisi pri mašah in drugih priložnosti v času 25 letnega delovanja prevozili okoli 25.000 kilometrov. Člani MePZ sv Tilna se zahvaljujejo tudi zborovodkinji Urški Štampe, ki je zbor vodila eno sezono. Hvala KD Jožeta Paplerja Besnica za finančno pomoč. Iskrena hvala tudi vsem župnikom, ki so delovali v naši župniji v zadnjem četrt stoletju, g. Lojzetu Grebencu, g. Romanu Poljaku, g. Vinku Malovrhu, g. Jakobu Kralju, g. Andreju Jemcu in g. Igorju Jerebu. Hvala tudi vsem posameznikom, ki ste vsa leta podpirali zbor pri izvajanju njegovega poslanstva. Število članov pevskega zbora se je zadnjem obdobju zelo zmanjšalo, kljub temu pa pevski zbor nadaljuje tradicijo zborovskega peta v besniški dolini.


Ob zaključku kronološke video predstavitve 25 letnega delovanja MePZ sv. Tilna Besnica je predsednica Kulturnega društva Jožeta Paplerja Besnica ga. Barbara Mesec Štular čestitala in jim zaželela, na zbor še naprej cveti in raste. Kronološko video predstavitev 25 letnega delovanja se je mogoče ogledati tudi na Youtube kanalu pod naslovom; 25 let Mešanega pevskega zbora sv. Tilna Besnica. Vabljeni k ogledu.

Kupi v trgovini

Za Cerkev s Petrom
Filozofija in esejistika
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh