Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava v počastitev 50. obletnice slovenske kapele v Washingtonu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 12. 2022 / 11:51
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava v počastitev 50. obletnice slovenske kapele v Washingtonu
Utrinek z božično-novoletnega sprejema. FOTO: FB Veleposlaništvo RS v Washingtonu

Razstava v počastitev 50. obletnice slovenske kapele v Washingtonu

Na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu so v četrtek pripravili tradicionalni božično-novoletni sprejem.

Kot so sporočili z Veleposlaništva RS v Washingtonu, je bil gostitelj sprejema za člane slovenske skupnosti z družinami in druge povabljene Andrej Medica, ki je po septembrskem odpoklicu dotedanjega slovenskega veleposlanika v Washingtonu Toneta Kajzerja začasni odpravnik poslov.

Odprtje razstave

Ob tej priložnosti so tudi odprli razstavo v počastitev 50. obletnice posvetitve kapele brezjanske Matere Marije, ki jo je predstavila dr. Lea Plut Pregelj, vdova dolgoletnega uslužbenca Kongresne knjižnice in porotnika v aferi Watergate Vladimirja Preglja, ki je bil med najzaslužnejšimi za postavitev kapele.


Lani 50. obletnica posvetitve kapele

Kapelo, posvečeno brezjanski Mariji Pomagaj, so v kripti bazilike Nacionalnega svetišča Brezmadežnega spočetja v Washingtonu posvetili na praznik Marijinega vnebovzetja leta 1971, torej je lani praznovala 50. obletnico postavitve, je pa tudi edini slovenski verski objekt daleč naokrog.

Eno osrednjih stičišč rojakov

Kapela, ki sta jo pred pol stoletja slovesno posvetila škofa Maksimilijan Držečnik in Janez Jenko in v kateri je tudi kopija Layerjeve Marije Pomagaj z Brezij, je eno osrednjih stičišč slovenskih rojakov v Washingtonu, v njej je maša enkrat mesečno.

Na ogled v prostorih veleposlaništva

Pri razstavi, ki je na ogled v prostorih veleposlaništva, sta s podporo in denarno pomočjo sodelovala tudi vladni Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Center za slovenske študije na Fakulteti za umetnost in znanost Univerze v Clevelandu, zlasti direktor center Luka Zibelnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh