Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medalji za zasluge za ameriška Slovenca

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 04. 2022 / 08:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medalji za zasluge za ameriška Slovenca
Slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer ter prejemnika medalje za zasluge, Stephen Antalics in Mark Ryavec. FOTO: Robi Poredoš/STA

Medalji za zasluge za ameriška Slovenca

Ameriška Slovenca Mark Ryavec iz Kalifornije in Stephen Antalics iz Pensilvanije sta v ponedeljek v Washingtonu prejela medalji za zasluge. V imenu slovenskega predsednika Boruta Pahorja jima ju je na slovesnosti izročil slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer.

Nekdanji častni konzul Slovenije v Los Angelesu Mark Ryavec je dobil odlikovanje za prispevek k priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA, ustanovitelj društva pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote Stephen Antalics pa za zasluge pri ohranjanju slovenske narodne identitete med rojaki v ZDA. Antalics je pri svojih 93 letih nedavno dobil tudi slovensko državljanstvo.

Priznanje Slovenije s strani mestnega sveta Los Angelesa

Ryavec izhaja iz okolice Trsta. Od tam se je v ZDA leta 1908 priselil njegov dedek, spominja STA. V času osamosvajanja Slovenije se je dejavno vključil v prizadevanja za njeno priznanje s strani Washingtona. Po njegovi zaslugi je mestni svet Los Angelesa julija 1991 priznal Slovenijo in Hrvaško, kar je bil prvi uradni dokument o slovenskem priznanju v ZDA.

Organizacija razstave Mojstrovine Slovenije

Med letoma 1996 in 2002 je bil Ryavec častni konzul Slovenije v Los Angelesu. Vseskozi si je prizadeval za predstavljanje slovenske kulture, uveljavljanje slovenskih umetnikov in splošno prepoznavnost Slovenije. Leta 2000 je med drugim organiziral odmevno razstavo Mojstrovine Slovenije v muzeju Los Angeles Craft and Folk Art Museum.

Betlehem s katoliško in protestantsko cerkvijo

Stephen Antalics se je rodil v Bethlehemu staršema iz Noršincev blizu Murske Sobote, ki sta se pred prvo svetovno vojno preselila v železarsko središče ZDA, kamor se je takrat selilo veliko Slovencev iz Prekmurja. Bethlehem je edino »slovensko« mesto v ZDA, ki ima tako katoliško kot tudi protestantsko cerkev.

Junija praznujejo slovenski dan

Antalics je bil ključen za to, da je katoliška cerkev sv. Jožefa še vedno odprta, čeprav le za pogrebe in praznik svetnika. Prekmurje je bilo do konca prve svetovne vojne del Ogrske in madžarski duhovniki so prekmurske Slovence, ki so prihajali v ZDA, prepričali, da so poseben narod z imenom Windish, kar so večinoma sprejeli, dokler ni Antalics temeljito raziskal zadeve.

Rojake je prepričal, da so Slovenci, zato po njegovi zaslugi od osamosvojitve v Bethlehemu junija praznujejo slovenski dan, vsako leto pa pred mestno hišo za dan državnosti slovesno dvignejo slovensko zastavo.

Nalaganje
Nazaj na vrh