Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko-ameriški diplomatski odnosi: pred 30 leti in danes

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 04. 2022 / 10:52
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovensko-ameriški diplomatski odnosi: pred 30 leti in danes
ZDA so kot 28. država 7. aprila 1992 priznale neodvisno Slovenijo. FOTO: Zajem zaslona

Slovensko-ameriški diplomatski odnosi: pred 30 leti in danes

Mineva 30 let od ameriškega priznanja Slovenije kot samostojne države. Vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov sta državi v dobrih in prijateljskih odnosih. O tem so na včerajšnjem pogovornem panelu spregovorili nekdanji in sedanji predstavniki slovensko-ameriške diplomacije.

Slovensko-ameriški diplomatski odnosi že vse od vzpostavitve temeljijo na splošnih vrednotah – svobodi, demokraciji, multilaterizmu in mednarodnem pravu.

Petrič: Najlepši dnevi mojega življenja

Prve korake na tej poti je v Washingtonu naredil Ernest Petrič, prvi veleposlanik Slovenije v ZDA. Tistih dni se spominja kot enih najlepših dni v svojem življenju. Čeprav ni bilo enostavno začeti diplomatskih odnosov, je bil lep občutek sodelovati pri gradnji nove države.

»Kljub številnim praktičnim oviram in pomanjkljivostim, imeli smo le hotelsko sobo, je bil prisoten občutek, da delamo nekaj izjemno pomembnega,« je zgodovinsko priložnost oblikovanja lastne države in neodvisnega naroda opisal Petrič.

Ernest Petrič. FOTO: Zajem zaslona

Poudaril je tudi, da je vse od prvega dne čutil, da je Slovenija v ZDA dobrodošla in da podpirajo novonastalo državo. Kot je dejal, so morebitne predstave, da je bila Amerika zadržana do slovenske samostojnosti, izkrivljene.

Pomembna odločitev Slovenije

Slovenija je naredila ključno strateško odločitev, ko se je odmaknila od Jugoslavije in se pridružila evropski družini, je poudaril nekdanji ameriški ambasador na Poljskem in pomočnik državnega sekretarja za Evropo Daniel Fried. »Spominjam se Ernesta Petriča, ki je v 90. letih vztrajal, da ZDA gledajo na Slovenijo kot na nekdanjo komunistično državo, ki si prizadeva za pridružitev evropskim institucijam. Bil je močan in vztrajen ter na koncu uspešen. To je pomembno,« je dejal.

Daniel Fried. FOTO: Zajem zaslona

Ob tem pokazal, da danes na primeru Rusije lahko nazorno vidimo, kaj se lahko zgodi, ko se države ne morejo soočiti s preteklostjo. »Oni so izbrali temno stran, Slovenija je ubrala drugo pot.« Ob tej priložnosti je Sloveniji čestital za vso prehojeno pot in dosežen napredek.

O dvomih o pravilni odločitvi

Kljub odločnemu odmiku od Jugoslavije in koraku v EU, v Sloveniji še vedo obstajajo skupine ljudi, ki se sprašujejo o pravilnost tega koraka, pa je omenil ameriški ambasador v Sloveniji v letih od 2010 do 2015 Joseph Mussomeli.

A ne glede na ta notranja razhajanja, država navzven pri temeljnih vprašanjih kot so demokracija, svoboda in vključenost vedno deluje složno, ne glede na barvo oblasti, ocenjuje Mussomelli. V času njegovega službovanja v Sloveniji, so se zamenjale štiri vlade.

Je pa pohvalil odmik Slovenije od socializma ter poudaril, da ga vedno znova preseneti odličnost Slovencev na področju gospodarstva, tehnologije in znanosti. Dotaknil se je tudi slovenske kandidature za začasno članstvo v Varnostnem svetu ZN. Kot je dejal, je Slovenija idealna kandidatka: »Ste zanesljiva država in upam, da vam uspe. Bili bi velika prednost za Združene narode, Slovenija se lahko dobro odreže.«

Joseph Mussomeli. FOTO: Zajem zaslona

Nujnost strateškega dialoga

Sogovorniki so ocenili, da so odnosi med državama po treh desetletjih dobri. Kot je dejal Petrič, so danes zelo produktivni, veliko je sodelovanja na vseh področjih. Hkrati je poudaril nujnost strateškega dialoga, kajti strateški problemi bodo glede na trenutno stanje v svetu v prihodnosti pomembnejši, kot so bili nekoč.

O poglobitvi odnosov v zadnjem obdobju, posebno v minulih dveh letih, je v kratkem uvodnem nagovoru spregovoril aktualni veleposlanik v Washingtonu Tone Kajzer. Omenil je obisk močne ameriške delegacije v Sloveniji pred nekaj tedni, pa obisk slovenskega ministra za digitalno preobrazbo v Silicijevi dolini. »Odnosi se na vseh ravneh poglabljajo, tudi na strateški ravni (…). Naše prijateljstvo postaja močno in zrelo.«

Tone Kajzer. FOTO: Zajem zaslona

To je poudaril tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar. Kot je dejal, državi nadaljujeta intenziven odnos na vseh ravneh. Pri tem je omenil decembrsko srečanje z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinkenom. Izrazil je tudi željo, da se dobri in prijateljski odnosi na medosebni ravni med državama nadaljujejo tudi v prihodnje.

Anže Logar. FOTO: Zajem zaslona

Priznanje generalni konzulki

Zgodovinski dan za Slovenijo so obeležili tudi v Ohiu, ameriški zvezni državi, kjer živi največ slovenskih izseljencev in ki je kot prva zvezna država z resolucijo priznala neodvisno Slovenijo. Generalna konzulka Alenka Jerak je prejela priznanje Generalne skupščine zvezne države Ohio ter se srečala z guvernerjem Ohia Mikom DeWineom in predsednikom senata Mattom Huffmanom.


Razstava: Mi in oni brez meja

V državnem kongresu je ob tej priložnosti potekala otvoritev razstave Slovenskega tehničnega muzeja »Mi in oni brez meja« s podporo ministrstva za kulturo in pomočjo Luke Zibelnika, lektorja slovenskega jezika v Clevelandu.

Razstava predstavlja slovenske znanstvenike in inovatorje, ki so na različne načine in na različnih področjih delovanja prispevali k razvoju ameriške znanosti. Razstava je že gostovala v Clevelandu in Washingtonu, kasneje se seli še v ostale zvezne države ZDA.

Sprejem na ambasadi

Slovenski veleposlanik v Washingotnu Tone Kajzer pa je včeraj na veleposlaništvu priredil sprejem za ameriške prijatelje Slovenije.

Slovenske zastave po ameriških mestnih hišah in osvetlitev stopla v Clevelandu

Danes bodo slovenske zastave zaplapolale tudi v mestni hiši v Euclidu in metnih hišah sestrskih mest, to je Clevelandu, Ohiu, Betlehemu v Pensilvaniji, Pueblu v Koloradu in Indianapolisu v Indiani. Zvečer bodo osvetlili tudi ikonični Terminal Tower v Clevelandu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh